Почело пријављивање младих за програм Моја прва плата

Данас почиње пријављивање младих незапослених за програм Моја прва плата и трајаће до 8. новембра. Најпре је организован позив за послодавце, који је био изузетно добра, због чега је и померен термин пријављивања незапослених. 

Програм Моја прва плата покренут је  да се подстакне оспособљавање за рад младих људи и да се помогне привреди, којој недостају кадрови. Изузетно је добар одзив послодаваца, каже Мирјана Ковачевић из Привредне коморе Србије. Јавило се више од 10 хиљада компанија и огласило скоро 17 хиљада радних позиција, тражећи више од 28 хиљада младих, којима би пружили шансу за оспособљавање.

"Треба да почне пријављивање кандидата. Померен је рок, с обзиром на овако велики број пријава од стране послодаваца и на то да је било потребно проверити све те пријаве и њихову усаглашеност са условима дефинисаним јавним позивом. Млади људи, кандидати неће бити оштећени у погледу времена које ће им стајати на располагању за пријаву, каже Мирјана Ковачевић", из ПКС.

Умеђувремену млади незапослени старости 30 година, могли су да виде  на сајрту моја прва плата које су се компаније пријавиле, које су позиције и који се ниво и врста образовања тражи. Највише, око 70 посто младих се тражи са завршеном средњом школом. Како на нивоу државе, тако и у нашем округу у структури незапослених, нејвећи проценат чине млади образовани људи.

"На нивоу Филијале Врање, хиљаду 167 незапослених лица је прихватило учешће у програму Моја прва плата, а на нивоу Србије је 34 хиљаде 796, који су прихватили учешће", каже Весна Станојковић, ПР Филијале.

На подручју Пчињског округа 340 послодавца је пријавило потребе за 501 радну  позицију. Коначна листа изабраних послодавца и кандидата, биће објављена на порталу мојапрваплата гов.рс, најкасније до 27 новембра. Након тога уследиће закључивање уговора између Националне службе за запошљавање, послодавац аи кандидата  у периоду од 28. новембра до 14. децембра.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 08 октобар 2020 13:49

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter