Дан телевизије Врање Истакнут

На данашњи дан пре 25 година званично је почела са радом Телевизија Врање.  За успешан старт телевизијског програма заслужни су  Скупштина  општине Врање и колеге из Радио телевизије ''Крајина'' из Неготина који су  помогли у кадровском и техничком погледу . Запослени у нашој медијској кући рођендан су  обележили   радно уз подсећање на почетке рада. Своје успомене евоцирали су неки од запослених  који су радили у периоду отварања  телевизије Врање.

 20. новембар 1995. године је дан када је наш град добио своју прву телевизију. Телевизија Врање била је  радо гледана и постала је саставни део  сваког домаћинства у Врању и околним општинама.  

Отварање Телевизије Врање је био велики догађај за Врањанце. Прихваћен је с одушевљењем и радозналошћу.  Припреме за  прерастање Радио Врања у Радио телевизију Врање трајале су дуго и не би се успело у реализацији овог подухвата да није било помоћи и подршке тадашње Скупштине општине Врање.

-Дошли су људи из РТВ Крајина из Неготина да обаве обуку запослених у Радио телевизији Врање. Договорено је да се почне са радом уочи потписивања Дејтонског споразума. Тако је и било. 20.новембра 1995. на заслуг Светог Арханђела Телевизија је званично почела са радом, присећа се тадашњи председник Општинског одбора СПС-а Зоран Кнежевић.

-Ми смо довели екипу инжењера, монтажера, сниматеља  и новинара који су обучавали запослене у РТВ Врање. Они су монтирали опрему, нешто од опреме смо ми посудили . Обука је била изузетно успешна и желели смо да запослени у РТВ-у науче неке основне ствари пре него што ми одемо, каже Драгиша Радуловић тадашњи директор Радио телевизије Крајина из Неготина. 

Програм телевизије Врање је почео да се емитује преко предајника на Пљачковици снаге 250 вати на каналу 45. Без имало искуства али са пуно ентузијазма и жара да се у граду покрене нешто ново, запослени у овој кући предвођени директором и главним и одговорним уредником Синишом Митићем, ухватили су се у коштац са свим оним што се именом и презименом зове - телевизија. 

-Био је то изазов  али истовремено и стрес за све нас који смо у том тренутки били ту. Требало је да се суочимо са новинама. Био је то велики догађај. Врањанци су били запањени овом појавом. До тада смо гледали националне телевизије али имати своју градску телевизију, био је прави доживљај, присећа се новинар Србољуб Николић.

-Мислим да смо тога дана по инструкцијама колега из Неготина вежбали како да ми водитељи и новинари фиксирамо поглед у камеру , како да поглед не шета лево , десно док радимо интервјуе.  Отварање Телевизије је био дугоочекивани и најављивани догађај тако да су гледаоци с великом пажњом пратиле прве вечерње емисије тог 20.новембра, евоцира успомене тадашња новинарка Оливера Ђорђевић.

-Почело се са реализацијом програма који се емитовао из импровизованог радијског студија . Повезали смо линк са предајником  на Пљачковици.Опрема је била скромна. Имали смо два видео рекордера и два монитора, користили смо вхс касете , каже Срђан Милосављевић окосница Радио телевизије Врање у техничком смислу. 

- У то време ми смо са камером шетали градом и бележили догађаје и занимљива дешавања . Врање као мали град је то доживљавао на чудан начин.  Били смо атракција.  Пријале су нам реакције грађана и то је за нас била сатисфакција и мотивација да радимо још боље, сећа се са ове дистанце почетака рада на Телевизији тадашњи сниматељ Синиша Поповић.

-Прва наша видео монтажа је био Интермецо који је трајао три минута. Када смо га завршили били смо пресрећни, славили смо, грлили се, љубили. Први пут смо урадили нешто сами, са сетом се присећа  Предраг Дојчиновић који је тада радио као монтажер.

Поводом Дана телевизије  наша кућа је припремила промо филм о развојном путу овог медија али и још неке стручне емисије.

Вечерас у 20 сати емитоваћемо филм о развоју наше телевизије, а у недељу у 15.30 гледаоци ће моћи да погледају стручну сесију о развоју телевизије као медија и у Србији и у Врању са посебним акцентом на на нашу телевизију. Она је организована под плаштом ''Наше  зреле године''. Ради се о пројекту у оквиру којег се налази и сесија о Радио Врању а ускоро ћемо емитовати и сесију о десетогодишници портала РТВ-а, каже уредница програма наше медијске куће Љубица Здравковић Џонов.

Поводом 25 година постојања и рада Телевизије Врање  власник и директор Зоран Величковић уручио је повеље захвалности  првој телевизијској екипи: Срђану Милосављевићу, Србољубу Николићу, Оливери Ђорђевић, Синиши Поповићу , Предрагу Дојчиновићу, Весни Милетић, Зорици Стојановић, Слободану Недељковићу, Валентини Златановић Марковић. Повељена је намењена и некадашњем директору Радио телевизије Крајина из Неготина Драгиши Радуловићу. 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 20 новембар 2020 15:21

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отворен Ритејл парк Зона - Радио Телевизија Врање https://t.co/zntjrZMjuf via @tripplesworld
Епидемиолошка ситуација на граници ванредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/M8IC1ySiVN via @tripplesworld
Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter