Одборници Скупштине града Врања једногласно усвојили буџет за 2021. годину

Најважнија одлука коју током године доносе одборници је она о буџету за наредну годину. О томе су, данас на петој седници локалног парламента, поред осталог, одлучивали одборници у Врању и једногласно изгласали буџет за 2021. годину.

Прве тачке односиле су се на престанак и потврђивање мандата, у овом случају престао је мандат одборнику СПС-а Зорану Антићу, због постављења на функцију државног секретара, а заклетву на упражљено место положио је Бранко Петровић.

Одлуку о буџету за наредну годину образложио је већник Бојан Костић, истичући да је приходна страна већа за 2,9 посто и износи 2 милијарде 493 милиона 510 хиљада динара, а расходна је 2 милијарде 663 милиона 510 хиљада динара.

Планирано је и задужење од 770 милиона динара, при чему би буџет износио 3 милијарде 363 милиона 510 хиљада динара.

"Од 770 милиона динара, које планирамо за следећу годину, 600 милиона динара се односи на репрограм већ постојећих кредита. Уколико на финансијском тржишту успемо да обезбедимо повољније услове за кредитирање, односно нижу каматну стопу у односу на кредите које већ отплаћујемо, онда ћемо ићи у репрограм постојећих кредита и на тај начин релаксирати у овим кризним временима годишњу отплату кредита, да нам више новца остане у буџет за реализиацију капиталних инвестиција. Од тих 770 милиона, 600 милиона се односи на враћање постојећих дугова, тако да јавни дуг неће претрпети веће измене", каже већник Бојан Костић.)

70 милиона динара се односи на краткорочно задуживање које по закону мора да се врати у истој години.

То се планира за евентуалне поремећаје у ликвидности.

100 милиона динара је ново задуживање за изградњу вртића у насељу Рашка и за реализацију комуналног програма.

Узима се 770 милиона, али се враћа скоро исто  толико, истакао је већник.

Шефови одборничких група јавно су истакли да ће гласати за буџет уз одређене сугестије.

"Оно што желим да напоменем да би можда у будућем периоду требало да имамо је повећање издвајања за пољопривреду, јер на тај начин стварамо услове да људи који се баве пољопривредом остану на селу", каже шеф одборничке групе СПС-а Срђан Декић.

"Задуживање града, на овај начин је сасвим реално и оправдано и сматрам да то сви треба да подржимо", каже Дејан Манић, шеф одборничке групе ЈС.

"Хтео бих да дам једну малу сугестију. Требало би некако да се побошља сарадња са НСЗ, јер имају активне мера за запошљавање, а битне су за функционисање града", каже Драган Јањић, шеф одборничке групе Српске деснице.

"У овим условима веома је значајна пољопривредна производња, али не кроз повећана давања конкретно за пољопривреду, већ је ту значајнија веза са туризмом. Битније је инфраструктурно опремање и подршка пољопривредним произвођачимна. Буџет је доста предвидео, око 40 до 50 милиона динара само за комунални програм у сеоским срединама", каже Горан Николић, шеф одборничке групе СНС.

Одборници су донели и одлуку да буџет Градске општине Врањска Бања за наредну годину буде 150 милиона динара, што је највећи финансијски износ до сада.

Поред тога одборници су изгласали и извештаје о шестомесечном и деветомесечном извршењу буџета за ову годину.

Након јавних увида и спроведених процедура усвојен је и план Генералне регулације зоне 1 у Врању.

Донета је и одлука о формирању Јавне установе за управљање спортским објектима и усаглашен са законом рад Новог дома и Управе бање.

Одборници су усвојили програм подстицаја за развој Слободне зоне и програме рада са финансијским плановима за наредну годину јавних преузећа, Управе бање, Паркинг сервиса, Новог дома, Комрада и Водовода.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 14 децембар 2020 15:39

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врањанци за летовање најчешће бирају Грчку - Радио Телевизија Врање https://t.co/aehVHd53dw via @tripplesworld https://t.co/QtpiznCqCA
До титуле ђака генерације уз доста рада и одрицања - Радио Телевизија Врање https://t.co/YZbPWgscvR via… https://t.co/GBH7XSLSFO
Две особе тешко повређене у саобраћајкама - Радио Телевизија Врање https://t.co/haZm6CZuoO via @tripplesworld https://t.co/RMn8HiPO6Z
Follow RTV Vranje on Twitter