Почело пријављивање послодаваца и незапослених за финасијску подршку државе у запошљавању

Национална служба за запошљавање расписала је 13 јавних позива за ради реализације мера активне политике запошљавања. Кроз финансијску подршку послодавцима биће укључено више од 18 хиљада незапослених у Србији.

Рок за пријављивање послодаваца и незапослених лица тече од 2. априла. Због тренутне епидемиолошке ситуације није могуће одржавање промоција као ранијих година, али се заинтерсовани могу информисати на сајту Националне службе за запошљавање, на бројеве телефона у Филијали у Врању и путем медија.

-У Филијали Врање, 498 лица биће укључено у мере активне политике запошљавања. У новцу је то око 160 милиона динара и 10 посто или 16 милиона динара је издвајање за особе са инвалидитетом. Мислим да и држава и НСЗ воде рачуна о запошљавању особа са инвалидитетом, јер се сваке године све више новца издваја за те мере, каже директор Филијале НСЗ у Врању Горан Живковић.

Јавни позиви су углавном исти као прошле године. Кроз програм стручне праксе биће укључена 84 лица са подручја нашег округа. За запошљавање приправника са високом стручном спремом, снижен је просек студирања, са 8,5 на 8, а квота је 11 лица. На велико интересовање незапослених за самозапошљавање НСЗ је реаговала и повећала квоту, са 63 субвенције прошле године, на 101 ове године, уз могућност удруживања.

-Интересантна мера за послодавце са територије целог округа су субвенције за запошљавање теже запошљивих категорија. Ту имамо 93 субвенције, 86 за остала лица, 7 за особе са инвалидитетом. То су мере за лица испод 30 година старости, она која су дуже на евиденцији, лица преко 50година, ромске националности, социјално угрожена лица. Акценат је на њиховом запошљавању, каже Живковић.

Већина јавних позива отворена је до 30 новембра, док је рок за подношење захтева за мере намењене особама са инвалидитетом 31. децембар. Јавни позив за доделу субвенција за самозапошавање биће отворен до 17. маја, а рок за подношење захтева потенцијалних извођача јавних радова истиче 10. маја.  

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 06 април 2021 14:31

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обележен дан oслобођења Криве Феје - Радио Телевизија Врање https://t.co/8AoGv1mkNY via @tripplesworld https://t.co/e5vSRkPgw7
Два ковид пацијента преминула у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/s4fNmm44lR via @tripplesworld https://t.co/Zk9fClHV38
Масовна вакцинација благотворно делује и на психу - Радио Телевизија Врање https://t.co/j4Yl6tEsP7 via… https://t.co/G5nMbkorkh
Follow RTV Vranje on Twitter