Међународни дан Рома Истакнут

У свету и у Србији обележава се Светски дан Рома који је установљен са циљем да се укаже на њихов тежак положај. У Србији, према последњем попису, живи више од 147.000 припадника те националне мањине и најугроженији су део популације. Светски дан Рома обележава од 1990. године у знак сећања на одржаваље првог Светског конгреса Рома одржаног код Лондона. За ромску химну је тада утврђена песма "Ђелем, ђелем", а договорен је и изглед заставе Рома са точком као централним симболом.

На првом конгресу је и утврђен општи назив Роми, који на ромском значи човек. Сиромаштво, дискриминација, предрасуде и даље су свакодневница Рома, али то није случај само код нас.

У центру Врања, данас је скромније него иначе, обележен Међународни дан Рома. Већник за националне мањине и ромска питања Дејан Ивановић, каже да је важно послати поруку да сви заједно размишљамо о проблемима са којима се једна национална мањина суочава, као и о томе колики је значај имунизације у времену у коме се налазимо.

„У своје лично  име, као и у име руководства града честитам 8. април, међународни дан Рома, свим припадницима ромске националне мањине на  територији града. Ово је уједно јубилеј, 50 година од постојања ове институције, која је одлуком скупштине Уједињених нација, проглашен за један од најважнијих датума за припаднике ромске националне мањине. Нажалост, услед епидемиолошке ситуације и здравствене кризе која је присутна не само у нашем граду и држави, већ у целом свету, принуђени смо да на један веома скроман начин, обележимо овај дан, ''каже Дејан Ивановић, већник.

''Данашњим обележавањем 8. априла желимо да укажемо Републици Србији, јавним установама, локалној самоуоправи, да обрате пажњу на незапосленост и образовање Рома. Да се што више сви заједно укључимо и помогнемо да што брже превазиђемо тај зачарани круг сиромаштва“, каже Секратар ромске канцеларије у Врању  Алтена Асановић

„Надам се да ће у наредних 50 година Роми и Ромкиње живети у бољим условима, да ће бити образованији, као и то да ће имати више посла, да ће бити мање дискриминације. У то име честитам свим својим сународницима Дан Рома. Уједно желим као здравствени медијатор, да их позовем да се одазову вакцинацији против Ковида 19, јер је то једини излаз из ове епидемије“, каже здравствени медијатор у Дому здравља Тереза Шаиновић.

„Свим својим Ромима честитам данашњи дан. Много тога смо урадили када је у питању побољшање положаја ромске националне мањине, како у држави тако и на локалном нивоу. У претходној декади је доста тога урађено, али и сада Локалним акционим планом за Роме и Ромкиње и циљ свих нас који смо у локалним институцијама је да се побољша образовање Рома, здравствена заштита као и запошљавање“П, наглашава Педагошки асистент у установи „Наше дете“ Каја Раимовић.

Због лоших услова живота, само један од 100 Рома живи дуже од 60 година. Скоро 90 одсто њих је без посла, а четвртина Рома нема ни дана школе.Ромкиње су у тежој позицији од осталих грађана. Њихов просечан животни век је чак 25 година мањи од просека у Србији.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 08 април 2021 14:17

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У последња два дана вакцинисано још 1000 Врањанаца - Радио Телевизија Врање https://t.co/S5dj9RVJJM via… https://t.co/lzMsFHbNTK
45 новозаражених у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/dkOZdmmoG1 via @tripplesworld https://t.co/85DRwi2PiP
Вакцинисани корисници Народне кухиње - Радио Телевизија Врање https://t.co/AiUaxAisAs via @tripplesworld https://t.co/F9vc58nu52
Follow RTV Vranje on Twitter