Легализација од јануара 2013.

Најављена легализација новоизграђених објеката у Србији почеће од јануара 2013. најављује се из ресорног министарства за грађевинарство и урбанизам. Услов за то је измена Закона о планирању и изградњи.

На подручју града Врања и градске општине Врањска Бања предати су захтеви за легализацију четири хиљаде објеката за које је поднета документација до 11. марта 2010. године. До сада су донета решења за око 600 захтева. У Србији постоји око 700 хиљада новоизграђених објеката за које су поднети захтеви за легализацију, а процењује се да има милион и 300 хиљада неукњижених кућа и станова. У протекле две деценије укњижен је тек  сваки 15 објекат. Према најавама ресорног министра Велимира Илића то ће морати да се обави у наредне три године, почев од јануара 2013.

Услов за то су измена Закона о планирању и изградњи, као и Закона о државном премеру и катастру. Измене ова два Закона су у току и за двадесетак дана наћи ће се пред посланицима у Скупштини Србије. Рок да се обави легализација је до краја 2016. године. Циљ је да се имовина сваког грађанина упише јер од Владе Србије то траже међународне институције, које су у ту сврху дале одговарајуће кредите.

Министар Илић најавио је да ће у Закон бити унета одредба по којој, уколико је неко понео захтев и све је регуларно, а дозволу није добио у року од 90 дана, одмах након истека тог рока моћи ће да рачуна да је дозволу добио. Закони који су већ поднети неће морати поново да се подносе, а уколико је имовина под спором, мораће да буде уписана поново.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 24 септембар 2012 15:28

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter