У Нишу одржана Трибина о јавним сервисима

У септембру просле године Влада Србије је усвојила контроверзну медијску стратегију. Најважнији елементи Медијске стратегије јесу повлачење државе из власништва у медијима, формирање шест регионалних јавних ТВ сервиса и чињеница да су национални савети задржали право да оснивају медије на језицима националних мањина. На ту тему је у Нишу 5. октобра одржана Трибина о јавним сервисима на којој је дискутовано о оправданости постојања већег броја регионалних сервиса и о томе да ли Нишка радио телевизија испуњава критеријуме јавног регионалног сервиса. На трибини је говорио и директор Радио телевизије Врање Зоран Величковић.

Држава треба да стане иза јавних сервиса. Из јавних сервиса треба повући политиканство, али се не могу повући грађани који на крају плаћају оно сто чују и виде, чуло се на трибини. Већина присутних на трибини је подржала телевизију Ниш као регионални јавни сервис али су готово сви поставили питање критеријума по којима ће се додељивати статус јавног сервиса и да ли ће приватизација медија нужно значити и објективно и правовремено извештавање. Директор РТВ-а сматра да се Србија не завршава код Ниша и да Пчињски округ мора да има свој регионални јавни сервис.

Директор Радио телевизије Врање је подсетио присутне на низ догађаја који су потресли јавност а које су екипе РТВ-а једине успеле да испрате да би након тога прослеђивале видео материјал другим националним сервисима. Једино су екипе РТВ-а успеле да забележе страхоте катастрофалне поплаве у Трговишту и стравичне призоре позоришта у пламену, рекао је Величковић. То и многи други примери оправдавају потребу за постојањем регионалног јавног сервиса у Пчињском округу.

На крају свој излагања директор РТВ-а је прочитао писмо које је у име руководства града потписао Синиша Митић, заменик председника Скупштине града.

Јавни интерес представља остваривање права јавности да буде обавештена. Предстоји доношење низа закона у веома кратким роковима: о јавном информисању, о радиодифузији, о Танјугу, о јавним сервисима... Рок за доношење закона је две године, колики је и рок да се држава повуче из медија чији је тренутно власник.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 10 октобар 2012 14:45

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter