Миграција младих, највећи проблем Трговишта

Заустављање велике стопе миграције  циљ  је данашњег отварања канцеларије за локални економски развој и канцеларије за младе у Трговишту. Отварање две канцеларије финансирано је из ПБИЛД програма, а просторије је обезбедила локална самоуправа.

Од преко 6 хиљада становника 2002 године, данас их је остало мало више од 5 хиљада. Стопа миграције скоро 20 посто, а међу њима највећи број радно способног незапосленог становништва. Показатељи су који довољно говоре о неопходности отварања канцеларије за локални економски развој, рекао је шеф новоотворене канцеларије Милорад Николић. У канцеларији су запослена три млада приправника. Задржати младе у овако неразвијеној општини циљ је и државе, а један од начина је отварање канцеларија за младе, рекла је Зорица Лабудовић, из министарства за омладину и спорт.

У реализацији оба пројекта помоћ је стигла из ПБИЛД програма. Они су обезбедили опрему и финансирали пројекте, а локална самоуправа просторије и пратећу инфраструктуру.

Млади Трговишта до сада су радили као волонтери на неколико пројекта иако нису имали чак ни просторију. Убудуће ће неко од њих овде наћи и запослење. На евиденцији испоставе националне службе за запошљавање у Трговишту је 350 младих незапослених.

Са представницима градова и општина на југу Србије и амбасада земаља чланица ПБИЛД програма у Трговишту је одржан и програмски Управни одбор ове организације.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 10 октобар 2012 16:10

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter