Хуманост под окриљем манастира

Хуманитарно удружење ''Коце заувек'' организовало је акцију добровољног давалаштва крви у манастиру Свети Пантелејмон у селу Лепчинце. Акцији се одазвао велики број грађана из Врања и целог округа. Прикупљено је више од 140 јединица крви. Дошли су даваоци из Босилеграда, Прешева, Врања. Сви са циљем, да помогну онима којима је помоћ најпотребнија.

“Ово ми је 20. јубиларно давање. Први пут сам дала крв у средњој школи. Редовно даjем крв, на свака четири месеца. Треба млади да се одлуче, да добровољно дају, јер је то стварно хумано и свакако ћемо неком помоћи”, каже Марија Стојадиновић Алексић из Врања.

“Ми смо данас једна експедиција од 8 људи из Босилеграда, има нас из просвете из Дома ученика, из општине из јавних предузећа. Од срца смо дошли овде да подржимо хуманитарну акцију и да наша крв оде негде где ће да се спасу животи. Посебно нам је мило што смо дошли на ово дивно место и одушевљени смо и пријемом и погледима који су нас овде дочекали, као да смо њихова браћа. Увек ћемо се одазвати, јер наша крв некоме значи живот, каже Владимир Захаријев, председник општине Босилеград, а у овом случају само хуманитарац.

“Није ми први пут да дајем крв, 20-то давање је данас. Уз друштво сам кренула први пут и до дана данашњег дајем редовно”, каже Ивана Василев из Босилеграда.

“Хуманитарно удружење “Коце заувек” и Поклоничко друштво “Пут на Свету гору” осмислили су ову акцију како би анимирали грађане да дају крв у овом прелепом амбијенту. Одзив је изузетан. Од постојања удружења пре 7 и по година до сада прикупили смо 5 000 јединица крви. Имали смо идеју да наградимо петхиљадитог даваоца и он се данас појавио. Припремили смо симболичне поклоне како би обележили то што је своју хуманост испољио. Та бројка нама веома значи, као подстрек за даљи рад. Надамо се да ће бити још много јединица и акција. Сматрамо да је награда отишла у праве руке”, истиче Благоје Коцић председник ХУ “Коце заувек”.

Милош Симоновић је вишеструки даваоц, а данас је он био тај петхиљадити. Каже да је био веома изненађен.

“Често се одазивам акцијама удружења. Ово ми је десето давање. Много ме изненадио овај гест”, искрен је Милош.

Акција је завршена уз договор да наредно дружење буде за месец дана у Вртогошу.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 07 септембар 2021 19:44

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обавезно уклањање снега и леда испред објеката - Радио Телевизија Врање https://t.co/Gx4gEl1SKZ via @tripplesworld https://t.co/5yYNHgqghe
Нови дом вечерас продужава грејање, а ујутру почиње раније, већ од 4:30 - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zIDWAvTNVY
Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Follow RTV Vranje on Twitter