Одштампајте ову страницу

Сајам запошљавања понудио 366 радних места

Сајам запошљавања прилика је да незапослени потраже посао за себе, а да послодавци пронађу адекватне раднике за позиције које су им отворене. У Пчињском округу незапослено је око 21 хиљада људи, док је у Врању тај број близу 7 хиљада.

Овогодишњи Сајам запошљавања Националне службе за запошљавање окупио је 19 послодаваца који су понудили 366 слободних радних места. Највише се траже радници за аутоиндустрију, дрвопрерађивачку, текстилну и обућарство.

''Отприлике би требало да прође данас око 1400 лица која активно траже посао на територији Врања. Са сајма се запосли негде 10 до 15 посто људи који се јаве, очекујем да око 200 људи буде запослено на овом сајму,'' каже в.д. директора Националне службе за запошљавање, Горан Живковић.

Живковић подсећа да је у току и позив за привреднике за програм Моја прва плата који траје до понедељка. Пријављено је 105 послодаваца са 155 позиција, који траже 224 лица.

Отварању Сајма запошљавања присуствовао је и већник за привреду, Небојша Зупанчић, који је истакао да овај сајам умногоме доприноси побољшању привредне слике на локалу.

''Ми као локална самоуправа смо и препознали значај Сајма запошљавања у Врању и сматрамо да је то једна врло добра пракса и видите и сами иза нас колико је интересовање и мислим да овај сајам постиже оно због чега се одржава,'' каже Зупанчић.

На питање о радницима Геокса који траже посао већник одговара да се један део њих запослио већ у Текласу, док други гравитирају ка врањским привредницима из сектора обућарства, али да верује да ће локална самоуправа, уз помоћ државе у наредном периоду успети да и оним радницима који нису пронашли посао обезбеди запослење.

Привредници су представили своју потражњу на штандовима у дворишту Националне службе за запошљавање, где се окупио велики број наших суграђана који су се информисали о понудама послодаваца из Врања и пријавили за неку од позиција.

''Сваке године откако је почео сајам ми се пријавимо за запошљавање особа са инвалидитетом. Уз помоћ града и Националне службе наших 12 радника већ је испунило услов за пензију. Имамо у удружењу 5 запослених, сада тражимо још двоје за рад,'' каже Срђан Трајковић из Удружења особа са параплегијом.

''С обзиром на уговорене послове привредно друштво Холдинг компанија памучни комбинат Јумко Врање има потребу за 20 шивача и 5 технолога,'' каже Јасмина Тасић из Јумка.

''Тренутно су нам потребне позиције помоћника рудара, бравара, бравара у јами, геолога, рударских инжињера, помоћника рудара, рудара палиоца и руковаоца утоварно транспортном механизацијом у јами. Ми стално имамо потражњу за тим занимањима,'' каже Игор Костадиновић из рудника Грот.

Незапослени са којима смо разговарали, углавном су дрвопрерађивачи, обућари или текстилци, а заинтересовани су за све послове који нуде боље услове за рад.

На подручју Пчињског округа тренутно је без посла око 21 хиљада људи.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 17 септембар 2021 14:51

Сродни чланци