Одштампајте ову страницу

Завршен јавни позив за мере енергетске ефикасности

На јавни позив за суфинансирање мера енергетске ефикасности који је расписао град пријавило се 86 грађана. То није коначан збир јер се очекује да одређени број пријава стигне и поштом. Комисија за реализацију мера енергетске ефикасности ће размотрити све пријаве и формирати прелиминарну листу, каже Данијела Бандовић енергетски менаџер града Врања.  Комплетан процес са свим процедурама из јавног позива требало би да буде завршен до краја године.

Јавни позив је завршен јуче. Грађани који су били заинтересовани за суфинансирање једне од три мера енергетске ефикасности поднели су пријаве. Судећи по интересовању пре расписивања позива, очекивали смо већи број пријава, али је ово оптималан број и очекујемо се да ће сви испунити услове да добију средства, каже Данијела Бандовић енергетски менаџер града.

„По објављивању листе сви пријављени ће моћи након увида, уколико имају приговор, да тај приговор и поднесу на писарници градске управе у року од 8 дана. Комисија ће у том случају формирати ревидирану прелиминарну ранг листу.  Чланови комисије ће обићи све објекте пријављених корисника. Том приликом ће се утврђивати да ли су подаци из пријаве тачни као и власништво над објектом. Уследиће формираће записника и потписивање. Врло је важно да власник објекта буде присутан на терену“, објашњава Данијела Бандовић енергетски менаџер града. 

Након поменутих процедура очекује се објављивање коначне ранг листе коју треба да усвоји Градско веће и потписивање уговора са грађанима. 

Град Врање и ресорно министарство определили су за замену спољних прозора и врата три милиона динара, а максимално учешће по пријави је 80 хиљада динара, односно 50 посто укупне вредности  радова. За набавку и инсталацију котлова и пећи на биомасу милион и по динара, а максималан износ који може да се добије је 85 хиљада динара. За трећу меру, набавка и инсталација соларних колектора издвојено је укупно 399.600 динара. 

„Ми имамо уговор са министарством који је до краја године, очекује се да ће све ове активности бити завршене до краја године. Након потоисивања уговора креће се са извођењем радова. Извођачи су дали одређене рокове за које могу да изведу радове, надамо се да ће успети. Комисија ће још једном  обићи сва домаћинства како би утврдила да ли је све урађено по прописима“, каже Бандовић.

Министарство рударства и енергетике  најавило је да ће сличан конкурс бити расписан у новембру или децембру. Бандовић наглашава да ће град свакако аплицирати, али да је сада важно да се заврши овај посао и утврди какво је интересовање грађана за понуђене мере.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 17 септембар 2021 14:55

Сродни чланци