Одштампајте ову страницу

Научни скуп у част највећег ктитора и задужбинара

У манастиру Преподобни Прохор Пчињски одржава се дводневни Међународни научни скуп “Седам векова од упокојења Светог краља Милутина”. На тему лика и дела великог ктитора говоре бројни стручњаци из земље и иностранства. Овај Научни скуп допринеће расветљавању бројних чињеница које су везане за световни и духовни живот великог родољуба и светитеља. Скуп је отворен поздравним писмом Његове светости Патријарха српског Порфирија, који је поручио да је, иако физички одсутан, духовно присутан са свима на овом скупу.

Епархија врањска, заједно са епархијом рашко-призренском, Центром за византијске и словенске студије, Универзитета у Нишу и Катедре и семинара за византологију Филозофског факултета, Универзитета у Београду потрудила се да се у години великих јубилеја који су везани за манастир Прохор Пчињски, посебно сети и Светог краља Милутина, који је био други ктитор овог манастира. Осим што је обновио манастир Прохор, Свети краљ је заслужан за изградњу преко 40 светиња за време своје владавине, и то не само у Србији. Из тог разлога на Научном скупу ''7 векова од упокојења Светог краља Милутина'' говоре стручњаци из Србије, али и Грчке, Црне Горе, Републике Српске, Немачке и Француске.

''Свети краљ Милутин је једна од централних личности родоносне породице Немањића, а једна од највећих личности из историје српског народа. Поред цркава које је он градио као задужбинар, он је и обнављао цркве, тако да је, између осталих, као што је Старо Нагоричане обновио, тако је и манастир Прохора Пчињског, што показује да је он имао једно дубоко поштовање према овој светињи, а подсећање на њега је веома значајно за цео српски народ, па и шире, јер он није подизао само светиње у Србији, а још је значајнија његова верност православној вери,'' рекао је епископ Пахомије.

Епископ је отворио научни скуп читањем поздравног писма Његове светости Патријарха српског Порфирија.

Учесници скупа сложни су да је подсећање на великог задужбинара једна од дужности свих православних.

''Већина учесника који су дошли, долази са новим сазнањима и открићима. Оно чиме ћу се ја бавити, а што до сада није истакнуто у истраживањима, је да краља Милутина гледамо из једне, условно речено, из једне црквене, односно архијерејске перспективе као пастира доброг. Пастир добри је јеванђелски атрибут и углавном се односи на Христа, а следствено томе на архијереје, свештенике, а ево овде, на овом примеру и један српски краљ се именује као пастир добри, који брине о свом народу, каже проф. др Драгиша Бојовић, са Центра за византијско-словенске студије Универзитета у Нишу.

''Краљ Милутин је један од најважнијих владара, не само српског средњег века, не само српске историје, него европске историје средњег века и посебно 13. и 14. века и заиста је заслужио да се овако велики јубилеј обележи на најсвечанији начин и због свега онога што је урадио током свог 66-огодишњег живота и током своје вишедеценијске владавине, заслужио је заправо да му посветимо и много више пажње него што смо то у прилици,'' додаје проф. др Влада Станковић, управник Катедре и Семинара за византологију Универзитета у Београду.

''Ово је слика тога како Грци, Срби, краљеви, монаси и наравно становништво, како волимо не само Србију, него и ову средњовековну Србију, како бих рекао. Видите, ми Грци погрешно мислимо да је Византија само грчка, Византија је и српска, и бугарска,'' наглашава проф. др Атанасиос Атанасиадис, са Теолошког факултета, Аристотеловог Универзитета у Солуну.

Међународни Научни скуп завршава се сутра, а у склопу обележавања 950 година манастира Свети Прохор и 700 година од упокојења другог ктитора Светог краља Милутина, из штампе је изашла и монографија ''Краљ Стефан Урош други Милутин'' коју су приредиле Светлана Миловановић и Благица Мандић.

Епархија врањска урадила је и реплике динара краља Милутина из 1281. године. Тренутно се ради и фасада манастира са мозаик-иконама. 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 24 септембар 2021 15:15

Сродни чланци