ПРОУНС: Саопштење за јавност

Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) најоштрије осуђује простачке увреде и псовке које је аутор подкаста Нове С "Добар, лош, зао"  Марко Видојковић  упутио председнику Србије, Александру Вучићу. Иако су нека медијска удружења покушала да ублаже случај тиме да је реч о подкасту који је слободна форма где је овакво понашање уобичајено, не можемо а да не приметимо да смо на овакво понашање одавно указивали и осуђивали га.

За нас у ПРОУНС-у је недопустиво да се у јавној сфери користи овакав речник, ма о каквом медију да је реч. По нама се у разговору користе аргументи, а не обрачунавање примитивним вокабуларом зачињено простачким псовкама.

Неки из еснафа су отишли корак даље и псовање мајке председнику Србије дефинисали као слободу изражавања и „креативни бес“.

Ако и ово „чудо“ јавност Србије прогута као делимично тачно, онда смо дубоко, као друштвени или боље рећи грађански дискурс, загазили у глиб сопствених нелогичности и апсурда.

Крајње је време да у Србији сваки појединац било он носилац политичке или јавне функције, уметник, интелектуалац, радник, сноси одговорност за јавно изговорену реч. Предлажемо Регулаторном телу за електронске медије да овај принцип уврсти у један од приоритета у раду у наредном периоду, а грађанску јавност молимо да никада више не оправдава простаклуке и примитивизам на друштвеној сцени, каже се у саопштењу ,које потписује Зоран Величковић, председник Проунс-а.

У изради план Генералне регулације зоне 3 - Доње Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/LFC4wbqWjz via… https://t.co/erBIQ5QyeX
Школарци дођите у Библиотеку, стигли су најпопуларнији наслови - Радио Телевизија Врање https://t.co/rAMGpTDivc via… https://t.co/XQVaSK6pKJ
Сусрети села открили младе таленте - Радио Телевизија Врање https://t.co/vmZrSEGSeD via @tripplesworld https://t.co/xcpEGaVx5f