Лед сијалице обезбеђују уштеду и до 80 посто у јавној расвети

Мања потрошња електричне енергије за јавну расвету је циљ коме се тежи. Пут води преко јавно-приватног партнерства, како би се обезбедила средства за набавку лед сијалица. На тај начин мање би се пара из буџета уздвајало за покриће овог трошка, а грађани би имали квалитетнију услугу.

На последњој седници Скупштине града, одборници су донели одлуку о реализацији пројекта Јавно приватног партнерства за јавну расвету. О разлозима за доношење овакве одлуке у нашем програму говорио је Саша Пешић, шеф градске инвестиционе службе. У насељу Дољи асамбаир, које је постављено као огледно, од Француске улице до трафо станице, уграђене су лед сијалице и анализирана је потрошња.

"У 2019. години та трафо станица је имала потрошњу 10.600 киловата, а у истом периоду 2020. године,  потрошња је била 1.800 киловата за јавну расвету. То је огромна разлика, јер је уштеда око 80 посто. То је нас навело да кренемо у причу око јавно приватног партнерства", каже Пешић. 

Циљ је да се цела територија града покрије лед сијалицама, које су се показале, као најбоље штедише. На територији града има око 7.500 сијалица. У последње три године уграђено је 1.400 сијалица и све су финансиране из буџета града.

"Јавни интерес лежи у потреби да се оствари уштеда у трошковима електричне енергије, односно да се издваја мањи износ из буџета за јавну расвету. Најбитније је да имамо уштеду, али бољи квалитет живота грађана".

Из буџета града ове године за улагање у јавну расвету издвојено је 15 милиона динара и набављено је још 400 лед сијалица.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 30 септембар 2021 14:48

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У изради план Генералне регулације зоне 3 - Доње Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/LFC4wbqWjz via… https://t.co/erBIQ5QyeX
Школарци дођите у Библиотеку, стигли су најпопуларнији наслови - Радио Телевизија Врање https://t.co/rAMGpTDivc via… https://t.co/XQVaSK6pKJ
Сусрети села открили младе таленте - Радио Телевизија Врање https://t.co/vmZrSEGSeD via @tripplesworld https://t.co/xcpEGaVx5f
Follow RTV Vranje on Twitter