Одштампајте ову страницу

Предео изузетних одлика ''Долина Пчиње'' - Манастир Свети Прохор Пчињски

Манастир Свети Прохор Пчињски је центар предела изузетних одлика „Долина Пчиње“. Био је и остао велики духовни светионик и чувар српског националног идентитета на овим просторима. Стављен је под заштиту Закона, као споменик културе 1950. године, а 1979. године проглашен је културним добром од изузетног значаја. Одатле крећу сви путеви у заштићеном подручју.

Попут иконе овај крај краси Манастир Свети Прохор Пчињски. Према предању у 11. веку, односно 1070. године, подигаo га је византијски цар Роман Диоген у знак захвалности Светом Прохору Пчињском, који му је прорекао да ће постати цар. Краљ Милутин је, уз својих 40 манастира-задужбина, обновио и ову. У манастирском комплексу доминирају два конака Краљев и Врањски. Ту су и Северни и Јужни конак, као и зграда митрополије. Изграђена је спомен-капелa, као обележје и трајно сећање на тежње народа Јужне Србије за присаједињење матици Србији.

Свечаном академијом у порти манастира овог лета обележенo је 950 година од оснивања и 700 година од упокојења краља Милутина. Литургију је служио патријарх Порфирије. Свечаној академији је присуствовао председник Александар Вучић, који је био покровитељ прославе и којем је додељен орден Епархије врањске „Преподобни Прохор Пчињски". Манастир Свети Прохор слави свог патрона Светог Оца Прохора Пчињског 1. новембра. Од најстарије светиње до данас је очувана капела где почивају његове чудотворне мошти. Овај манастир ужива велико поштовање међу верницима. Јасмина Благојевић истиче.

На два километра од манастира је испосница Светог Прохора Пчињског, који се овде подвизавао.


Предео Пчиње је права ризница флоре и фауне. При комплексу манастира налази се Центар за посетиоце. Ту можете видети сву разноврсност биљног и животињског света заштићеног подручја.

Овај природњачки музеј отворила је врањска епархија у сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије .

Манастир Светог Прохора Пчињског био је и остао велики духовни светионик и чувар српског националног идентитета на овим просторима.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 01 октобар 2021 15:14

Сродни чланци