Одштампајте ову страницу

Положени венци и цвеће на Спомен костурницу на Шапраначком гробљу Истакнут

У наставку обележавања 4. октобра, Дана ослобођења Врања у Првом светском рату, испред Спомен костурнице на Шапраначком гробљу одата је пошта погинулим ратницима из Врања и околине. Говорећи о херојској борби нашег народа за ослобођење од окупатора, градоначелник Врања др Слободан Миленковић рекао је да се на данашњи дан присећамо Великог рата, једног од најкрвавијих у људској историји.

„Након пробоја Солунског фронта, храбри и одважни српски војници, у незадрживом налету, за само месец и по дана, прегазили су противника и дошли до Београда. Били су то наши преци, они најбољи и најхрабрији, који су Србију носили у срцима. Они одважни који су преживели пакао Проклетија и албанских гудура. Они жилави српски сељаци који су преживели глад и болести, спремни да поново обуку свету униформу српске војске. Гледајући преко Кајмакчалана своју земљу, под чизмом туђина“, рекао је градоначелник и додао: „На њиховом војничком маршу без преседана, било је и наше напаћено Врање, које је било у саставу бугарске Моравске области. Трогодишња окупација овога краја биће уписана крвавим словима у историју бешчашћа, због безумних бугарских зверстава над недужним становништвом. Након сукоба код Вртогоша и Дубнице, јединице Седмог пешадијског пука Дунавске дивизије под командом потпуковника Душана Симовића, нешто после 17 часова 4. октобра 1918. године ушле су у варош. Врање је дочекало слободу“, истакао је градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

Венце су положили градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима, командант Четврте бригаде Војске Србије, бригадни генерал Новица Петровић са сарадницима, народни посланик Милан Илић, заменик председника градске општине Врањска Бања Марко Николић, начелник ПУ Врање Игор Живковић са сарадницима, представници БИА и удружења грађана.

Помен погинулима служио је владика врањски Пахомије са свештенством.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Сродни чланци