Комрад почиње израду катастра дивљих сметлишта и њихово чишћење

Унапређење и заштита људи и животне средине смањењем ризика од загађења кроз ефикасно управаљање отпадом је циљ прекогрнична сарадње Јужне Србије и  Северне Македоније, односно Јавног комуналног предузећа „Комрад и скопске „Јавне хигијене“,  као и два мања предузећа.

Комрад је као лидер пројекта добио 260.000 евра, које ће распоредетити на основу планираних активности. Акценат је на унапређењу здравља људи и заштите животне средине кроз смањење ризика од отпада.

 „Оно што ћемо ми радити у наредном периоду је израда катастара дивљих сметлишта за територију града Врања, укључуући и сеоске месне заједнице. Чистићемо дивља сметлишта. Након тога ћемо направити зелене површине, једну у Врању другу у Врањској Бањи, које ће осим травњака имати дрворедне саднице, клупе и ђубријере. Набавићемо 20 полуподземних контејнера за одређене локације у граду. Тренутно смо у фази добијања дозволе за те полуподземне контејнере и на тај начин ћемо заокружити  причу која се тиче унапређења здравља људи“, каже извршна директорка Комрада Нела Цветковић.

Важан сегмент је, по речим Цветковићеве и едукаија становништва, у коју ће бити укључени ученици основних и средњих школа и радници туристичке организације.

Регионални центар за управљање комуналним отпадом ће бити круна успеха Комрада, напомиње директор овог јавног предузећа Зоран Димитријевић.

„Приликом посете, Томислав Момировић је нагласио да ће Врање бити једна еколошка оаза, јер ће према регионалном центру гравитирати град и шест општина које се налазе у Пчињском округу. Веома битна ствар је и систем за пречишћавање отпадних вода. Влада Србије, град Врање и наше комунално предузеће су показали да су посвећени зеленој агенди која је веома битна за поглавље 27. приступа ЕУ и оно што могу са поносом да кажем је да смо интензивно укључени око сређивања депоније“, истиче Димитријевић.

Град Врање у сваком погледу подржава Комрад и даје му логистичку подршку у смислу припреме и снимања терена као подлогу за реализацију активности овог предузећа.

 „Град Врање је већ припремио неке подлоге у смислу снимања терена, одређивању катстарских парцела, као и у одређивању локација на територији града и околним селима, где ће локална самоуправа са својим службама издати грађевинске дозволе које су неопходне“, истиче помоћник градоначелника Марјан Станковић.

Планирне активности су почеле 3. маја ове и треба да се спорведу до 3. новембра 2022.године.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 05 октобар 2021 14:30

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Жена тукла мужа столицом, удаљена из породичне куће - Радио Телевизија Врање https://t.co/U8kgkFBjtr via… https://t.co/b6YAuOvW4S
Остварење сна за докторку из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/mntgCdC6vJ via @tripplesworld https://t.co/TUJuDaJgRM
Ухватили смо последњи воз за јавну расвету - Радио Телевизија Врање https://t.co/EoTmSLDB30 via @tripplesworld https://t.co/r5nToPmvGf
Follow RTV Vranje on Twitter