Расписан јавни позив за пријављивање за фискализацију

Министарство привреде расписало је Јавни позив за пријављивање за финансијску подршку новом моделу фискализације. За увођење новог система одобрен је и прелазни период од шест месеци. Заинтересовани ће моћи да се пријаве електронским путем, преко портала Пореске управе е-порези и то у периоду од 15. октобра ове године до 31. јануара наредне године. Пријављује се само једном током трајања позива, па је због тога неопходно да се пре аплицирања пријаве сва продајна места, такође преко портала е-порези. Сви обвезници добиће по 100 евра по продајном месту и 100 евра по фискалном уређају. Та сума биће увећана за 20 посто за оне који нису у систему ПДВ-а. Министарство привреде обезбедило је средства кроз Програм финансијске подршке обвезницима фискализације за усклађивање пословања са законом којим се уређује фискализација, а у оквиру подршке фискализацији коју спроводи Министарство финансија.

Министар Синиша Мали је рекао да се на овај начин изашло у сусрет привредницима и да је уведен прелазни период у коме ће моћи да раде постојеће и ново решење, од 1. новембра до краја априла наредне године. Он је навео и да су се од 1. октобра већ пријавила 892 пореска обвезника са 1.400 продајних места. Додао је да пореске обвезнике увођење новог система неће коштати ни један динар. Обезбеђено је шест милијарди динара, како би се покрили трошкови набавке фискалних уређаја.

Почеле су и припреме за електронске фактуре, па ће од 1. јануара следеће године сви субјекти у јавном сектору имати обавезу да издају електронске фактуре. До краја следеће године то ће важити и за све оне који су у приватном сектору, а који су у систему ПДВ-а.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 08 октобар 2021 09:49

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter