Одштампајте ову страницу

Историја Врања кроз време на сталној етнолошкој поставци

Радови на обнови зграде Селамлука у Врању, у којој је до недавно била управа Народног музеја, и припремa сталне поставке, одвијају се већ извесно време. Јавности би ускоро требало да буде представљена етнолошка поставка врањске градске куће након ослобођења од Турака. Финансијску подршку за реализацију пројекта је, осим града пружило и ресорно министарство.

Нова изложба ће бити другачија од претходне. Осим ношње и предмета из тог периода, посетиоци ће бити у прилици да виде и како су изгледале куће у Врању у том периоду, истиче  Ива Лаковић ауторкa изложбе.

Пројекте рестаураторско-конзерваторских радова на новој сталној изложбеној поставци финансирало је ресорно министарство износом од милион 400 хиљада динара за конзервацију намештаја. Исти износ одвојен је за конзервацију металних предмета и оружја, као и конзервацију златовеза.

Отварање  сталне поставке је одложено због епидемиолошке ситуације, али очекује се да ускоро све буде завршено. Пошто је управа Музеја измештена у Прибојчићеву кућу, изложбени простор ће бити на оба спрата.

„На спрату ће бити проширење за две просторије у односу на ранију поставку. Биће приказан ентеријер градске куће, спаваће собе, трпезарија, кухиња, салони, а у приземљу ће бити представљена сеоска и градска ношња Врања и околине, односно Пчињског округа. Биће представљено нешто и од заната, замишљено је да то буде презентација развоја Врања као градске вароши, занатства, покућства и свега онога што је било у кућама“, објашњава Ива Лаковић виши кустос етнолог.

Изложба која се припрема је изузетно значајан, капитални пројекат не само за Врање већ за округ и државу. У прилог томе говори и податак да су и град и ресорно министарство препознали важност и издвојили значајна средства. Са великом пажњом се ради на збирци и желимо да је у најлепшем светлу представимо јавности, истиче директорка Народног музеја Маја Алексић.

„Огромна енергија је уложена и урађен огроман посао који ће резултирати ускоро правим сјајем и бити представљена на прави начин нашим посетиоцима и Врањанцима“, каже  Маја Алексић.

Директорка истиче да је за реализацију овог и свих осталих пројеката важна добра комуникација са надлежнима, њихово разумевање и подршка. Срећни су што све то имају.

"Ми као Народни музеј Врање добро знамо са којим смо се проблемима сретали када су у питању наше зграде, и колико ту још проблема има, али оно што је јако добро је, да ми тим темпом настављамо и даље", објашњава директорка.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 08 октобар 2021 14:46

Сродни чланци