Одштампајте ову страницу

Михајловић: Девојчице корачајте храбро

Пред  девојчицама у Србији су разни изазови узроковани родним стереотипима и предрасудама, али оне кроз живот треба да корачају храбро и одлучно, вођене сновима и циљевима, поручила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.

Поводом Међународног дана девојчица који се обележава данас, Михајловић је послала поруку свим младим женама да не дозволе да их било ко убеди да су мање вредне или способне, само зато што су девојчице. Међународни дан девојчица, се одлуком Уједињених нација од 2012. обележава сваког 11. октобра у целом свету. Потпредседница Владе је тим поводом поручила: "Драге девојчице, нека вас и данашњи дан подсети и охрабри на то колико сте посебне, јаке и способне да у животу остварите све што пожелите! Та моћ је у вама. Желим вам да се посветите школи и да се образујете, јер знање, рад и резултате вам нико никада не може одузети. Поносно корачајте у сваки нови дан вођене својим сновима“.  

Потпредседница Владе је у свом саопштењу подсетила да се девојчице суочавају са различитим изазовима, од дискриминације у образовању и здравственој заштити, преко раних бракова, до вршњачког насиља.

"Само друштво у којем сви имају једнаке шансе за раст и развој може да иде напред и ка таквом модерном друштву стремимо. Да омогућимо да жене буду једнако плаћене за исти рад, да неплаћене послове равномерно распоредимо и вреднујемо женски рад, да се свакодневно боримо против насиља којем су жене изложене и да сви заједно допринесемо уклањању стереотипа који свако друштво спутавају", рекла је Зорана Михајловић.

Међународни дан девојчица има за циљ да истакне потребе и проблеме девојчица као и да укаже на потребне напоре за њихово испуњење као партнерство са њима. Овогодишња тема обележавања овог датума носи назив „Дигитална генерација“ са циљем да се девојке из целог света супротставе лажним информацијама са којима се сусрећу на интернету. Њихови захтеви су усмерени на националне владе да обуче и оспособе девојчице и сву децу вештинама дигиталне писмености како би могли да се одупру лажним информацијама на друштвеним мрежама и спрече њихово ширење.

Према подацима УН, жене и девојчице чине готово половину од више од 300 милиона људи који су, само у једној години, прелазили међународне границе како би избегли опасност у сопственој земљи или потражили боље могућности. Ове глобалне миграције су део реалности и у Србији од 2015.године.  Више од милион људи из различитих азијских и афричких земаља је прешло преко територије Србије.

На Међународни дан девојчица се подсећамо свих тих малих херонa, које се на путу ка бољем и достојанственијем животу суочавају са опасностима и препрекамa које ниједно људско биће не треба да спозна, а само због тога што су девојчице додатно се боре и против родно заснованог насиља.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)