Одштампајте ову страницу

Заменица Јовић о Образовно-научном центру Истакнут

Образовно -научни центар ,,Ћошка-Риста Стаjић" , чије је оснивање одобрила Влада Србије  је од изузетног значаја за наш крај . Врање као центар Пчињског округа, на југу Србије познато је по томе што је изнедрило генерације и генерације успешних и талентованих ученика, каже за Радио телевизију Врање заменица градоначелника Зорица  Јовић. Она додаје да ће отварањем Центра бити пружена могућност младима да се усавршавају и надограђују своје знање.

Одлука Владе Србије о оснивању Образовно – научног центра у Врању није изненађење за локално руководство . Дуго се радило на томе , тако да смо очекивали све ово и веома смо  задовољни , каже Зорица Јовић заменица градоначелника.

"Градоначелник је све време био у контакту са представницима Владе и ресорним министарством, тако да је било питање тренутка када ће се одобрити оснивање Центра. Припремали смо документацију, урађен је идејни пројекат, потом и урбанистички, пронађена је локација. Она је уступљена на коришћење Министарству просвете, с обзиром да ће ово министарство бити инвеститор. Званична потврда нам је стигла крајем прошле недеље и хвала Влади Србије на томе. Дуг је период изградње, с обзиром да се ради о објекту који ће се простирати на  простору од 8.000 метара квадратних, и биће потребно доста времена да се посао оконча у потпуности", додаје Јовићева.

Примарна област образовно -научног центра су природне науке: математика, физика, хемија и астрономија. Поред тога, будући полазници, талентовани ученици основних и средњих школа  ће се бавити и медицином. Међутим, у овој установи ће поред ученика могућност за усавршавање имати и  просветни радници.

"Биће организована такмичења, семинари, летње и зимске школе, едукативне радионице како за ученике тако и за професоре и за све оне који желе да се усавршавају. Циљ оснивања ове установе је самоодрживост , тако да ће додатни садржаjи имати, пре свега комерциjалну компоненту да би се као таква финансирала и била одржива. Поред ученионица, кабинета , библиотеке и свега што је предвиђено урбанистичким планом, биће и смештајног капацитета, ресторана, кафића и свега  што је потребно за опстанак једне овакве установе", наглашава Јовићева.

Врање је један од неколико градова у Србији који добија Образовно – научни центар и драго нам је што ће баш наш град у будућности бити домаћин бројних општинских, републичких и међународних такмичења, закључује заменица градоначелника.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 12 октобар 2021 12:45