Млади у борби за очување животне средине

Програм обележавања ,,Европске недеље локалне демократиjе" у Врању почео jе радионицом о стању животне средине у амфитеатру Академиjе техничко-струковних васпитачких студиjа. До петка ће на овом истом месту са почетком од 15 сати представници jавних предузећа ,,Водовод” , ,,Комрад” и ,,Србиjашуме” одржати предавања на тему заштите и унапређења животне средине, рекла је Данијела Милосављевић градска већница.

Планирано је одржавање 7 радионица у чијем фокусу су млади и екологија које организују Канцеларија за младе и Академија техничко-струковних васпитачких студиjа. Слоган овогодишње манифестације је „Заштита животне средине: локалне заједнице предузимају мере“. Намера организатора је да подигну свест младих о заштити животне средине и да их подстакну да се активно укључе у решавање проблема на које ће сами указати.

 „Те радионице се тичу заштите животне средине, и самог унапређења нашег окружења. Млади ће имати прилику да нам тим радионицама мапирају проблеме који се тичу заштите животне средине и да покушамо да на заједнички начин, колико је то у нашој моћи, решимо те проблеме. Биће организоване и две практичне акције које се односе на садњу дрвећа и постављање ђубријера, то су недостаци на које су млади указали“, објашњава Лука Трајковић координатор Канцеларије за младе у Врању.

 „Пројекат је изузетно интересантан јер позива младе да се укључе у решавање горућих проблема заштите животне средине. Мишљења сам да је то неформално образовање веома важно за младе људе, јер им пружа нове информације и могућност да сагледају ширу слику, у овом случају еколошку. Као и да дају неке иницијативе да се стање животне средине у Врању унапреди и промени“, каже др Јована Џољић- професор

Активности на радионицама су осмишљене тако да млади стекну основна знања о заштити животне средине, о појму биодиверзитета, о климатским променама и добију  информације на основу којих ће моћи боље да сагледају стање жвотне средине у Врању.  Град Врање је препознао значај овакве иницијативе и као и прошле и ове године је подржао Европску недељу локалне демократиjе низом активности, истакла је Данијела Милосављевић градска већница.

 „Нама је врло битно да сами грађани, а пре свега млади узму учешће у доношењу свих одлука које се доносе на нивоу града. Данашња тема, очување животне средине, је веома битна не само на територији града Врања, већ и на републичком нивоу, где се већ извеснио време поклања посебна пажња темама из екологије. Трибине које организујете су важне због мапирања проблема и представљају полазне услове за решавање горућих проблема“, истакла је градска већница Данијела Милосављевић.  

Она је позвала младе да се прикључе радионицама јер је тема екологије веома важна, као и њихов допринос у решавању проблема.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 12 октобар 2021 15:33

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter