Knauf Insulation: Против ширења непроверених информација

Према последњим мерењима емисије гасова која су извршена током септембра у фабрици Knauf Insulation у Сурдулици, нема повећаних концентрација штетних материја. Редовне контроле ваздуха током три поновљена мерења непосредно на димњацима и у кругу фабрике, а како је прописано по самој Уредби о заштити животне средине, показале су да су сви параметри значајно испод дозвољених и да сам рад Фабрике не угрожава животну средину.

Друго редовно годишње мерење је вршила акредитована лабораторија у складу са СРПС ИСО/ИЕЦ 17025 (из регистра ATS – Akreditaciono telo Srbije) и сви подаци се достављају Агенцији за заштиту животне средине и Републичкој инспекцији за заштиту животне средине. Као и сва друга досадашња мерења, и ово ће ускоро бити доступно на сајту Агенције.

Мерења су вршена на основу законом прописаних правила, током три дана (16, 17 и 21. септембра) и сви резултати су упоређивани са Уредбом о граничним вредностима загађујућих материја у ваздуху из стационираних извора загађења, осим постројења за сагоревање. Мерне јединице ни једанпут нису забележиле повећану концентрацију угљенмоноксида, азотних оксида, сумпорних оксида, флуора, прашкастих материја, хлора, амонијака, формалдехида, фенола и других материја.

Knauf Insulation наставља да послује по свим прописима Србије и Европске уније, врши сва потребна мерења, уклања отпад, а понављамо и да ће у наредном периоду бити извршене значајне инвестиције у унапређење производње и заштите животне средине у оквиру глобалне кампање „За бољи свет“. О свему овоме је обавештена и локална власт са којом је у претходном периоду била организована и акција озелењавања ради побољшања квалитета живота житеља општине.

О компанији

Knauf Insulation успешно послује у Србији више од 15 година. Недавно је, у оквиру своје стратегије одрживости „За бољи свет“ спровео садњу преко 300 стабала дрвећа на територији општине Сурдулица и месне заједнице Бело поље. Крајем прошле године, спроведена је акција покривања брда унутар фабрике које сада служи као извор сировине за рециклажу.

Од лета је у плану сређивање паркинг простора за камионе у близини фабрике, а почетком 2022. и нова инвестиција вредна 19 милиона евра, која подразумева уградњу новог, већег димњака и уградњу нових филтера. Са овом инвестицијом, укупна улагања компаније у Србији од њиховог доласка 2005. године превазићи ће 50 милиона евра.

Компанија Knauf Insulation важи за једно од најцењенијих имена у свету термоизолације. Из фабрике у Сурдулици каменом вуном се снабдева српско, али и тржишта Румуније, Бугарске, Грчке, Северне Македоније, Црне Горе и Албаније. У Србији је чланица Немачко-српске привредне коморе (AHK) и многих других струковних и привредних удружења. На тај начин не само да улаже у свој развој, већ заједно са другим великим инвеститорима, помаже даљи развој и Србије и Пчињског округа и саме Сурдулице.

Извештај мерења: https://www.knaufinsulation.rs/sites/ki_rs/files/images/vesti/Izvestaj-KI-II-redovno-merenje-SEPT-2021-ZAKLJUCAK.pdf

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 15 октобар 2021 13:38

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter