Предео изузетних одлика ''Долина Пчиње'' - Села и мештани

Предео долине Пчиње спада у ред етнички најчистијих и најхомогенијих области у Србији, а можда и на Балкану. Мештани живе у складу са природом и традицијом. Са реком и околином деле и добро и невоље. Највише их муче недостатак воде и слаба путна мрежа.

Предео изузетних одлика Долина Пчиње обухвата више села на подручју две општине Трговиште и Бујановац. Села Старац, Узово, Мала Река, Воганце, Јабланица су сликовита, а делују архаично и традиционално. 

Пчињска села су разбијеног типа. Састоје се од група кућа које се зову махале. Граде се од кристаластих шкриљаца и дрвета и покривају сламним кровом и плочама. Овај предео спада у ред етнички најчистијих и најхомогенијих области. Највећи број досељеника дошао је из околних крајева у Србији и Северној Македонији. Осим земљорадње и сточарства становници се баве занатством, шумарством, пчеларством и ловом.

Традиција је једна од одлика Долине Пчиње. Свако село познато је по неком од старих заната, који се нажалост због одласка младих полако гасе. У Барбацу је остао само један ужар.

Од тековина цивилизације стигла је само струја, али не и телефон и водовод. Како је када сте поред воде, а без воде у кући, то најбоље зна мештанка у Јабланици.

Горња Пчиња данас спада у најбеспутније крајеве наше државе. У засеоку Чивчије битишу само три домаћинства. Стицајем политичких прилика куће су им у Србији, али имања остала у Македонији. Дели их само река Пчиња.

Остаје нада да ће заштита предела изузетних одлика Долина Пчиње овом крају и његовим преосталим мештанима донети бољи живот.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 29 октобар 2021 14:56

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обавезно уклањање снега и леда испред објеката - Радио Телевизија Врање https://t.co/Gx4gEl1SKZ via @tripplesworld https://t.co/5yYNHgqghe
Нови дом вечерас продужава грејање, а ујутру почиње раније, већ од 4:30 - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zIDWAvTNVY
Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Follow RTV Vranje on Twitter