Одржана трибина ,,Страдања и сећања"

Музеј жртава геноцида организовао је трибине у Врању под називом ,,Страдања и сећања". На трибинама су говорити др Драган Цветковић и др Ненад Антонијевић, музејски саветници  и Бојан Арбутина, кустос у поменутом музеју.

Филм „Србија већа од страха, предавање у тишини“ професора Павловића урађен је као један вид сећања на крагујевачку трагедију која се догодила у октобру 1941.године. Музеј жртава геноцида има задатак да негује културу сећања на жртве другог светског рата али и на све жртве током двадесетог века.

„Ове године навршава се осамдесет година од почетка Другог светског рата и почетка страдања Српског народа. Самим тим Музеј жртава геноцида и његов колектив је одлучио да се обрати јавности на један другачији начин, а то је играно документарни филм. Осим тога ми смо ову годину обележили бројним публикацијама, изложбама, трибинама“, каже Бојан Арбутина, кустос у Музеју жртава геноцида.

Трибине су организоване како за ученике тако и за одраслу популацију како би се ближе упознали са дешавањима из наше прошлости, на којим се воде разговори у оквиру којих се размењују информације, каже Арбутина.

  „Постоје одређене секвенце из прошлости које им нису јасне и које су плод идеолошког гледања на прошлост кроз протеклих седамдесет година. Ми разбијамо те наслаге које су се наталожиле на историју. Деца су заинтересованија. Углавном питају све оно што не стигну да обраде на часовима историје. Након филма питају како су ти људи преживели све то, ко су ти људи који су страдали, зашто су поједини људи чинили злочине. Постављају и етичка и морална и логичка питања. Желе да знају о животу човека“, додаје Арбутина. 

Страдање Српског народа и геноцид који је претрпео наш народ јесте једна од карика нашег идентитета које би требало посебно изучавати, наглашава Арбутина и додаје да ограничења која школски систем трпи не дозвољавају да се све теме подједнако добро обраде.

„Сматрам да би требало више посветити пажњу жртвама свих ратова како се те невине жртве не би заборавиле, како би остало трајно сећање на њихова страдања невиног погинућа од стране окупатора. Тренутним школским програмом се то не обрађује довољно али ми наставници имамо довољно могућности у оквиру самих часова да ту тему обрадимо на начин како желимо, да више посветимо пажњу томе“, напомиње Ненад Стојиљковић, професор историје.

Музеј жртава геноцида је потписао протокол о сарадњи са Министарством просвете и тим програмом допуњава један вид  наставе да обраде тај период страдања Српског народа у друго светском рату.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 03 новембар 2021 12:25

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Сумња се да је у пожару у Радовници страдала старица - Радио Телевизија Врање https://t.co/hOHcbFEv9h via… https://t.co/xiKQFVryxt
Стоиљковић: Повећан број екипа, ради се и преко радног времена - Радио Телевизија Врање https://t.co/jOMzP7ZSsk via… https://t.co/Q4tSE6WEXc
Promo - Zdravo živo domaćine, TV Vranje, danas u 17.05h https://t.co/Yi3j2SgT7O
Follow RTV Vranje on Twitter