Спроведена вежба "СИСТЕМ 2021"

Министарство унутрашњих послова организовало је оперативно тактичку вежбу субјекта и снага система заштите и спасавања у целој земљи под називом „СИСТЕМ 2021“. Суштина приказне вежбе је превенција у ванредним ситуацијама.

Циљ вежбе је да се види организованост система и Сектора за ванредне ситуације и реаговања у тим ситуацијама, а укључује ангажовање свих субјеката и снага система, смањења ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама, истакао је Слободан Миленковић, командант Штаба за ванредне ситуације у Врању.

„У оквиру ове вежбе имамо пожар на потезу села Честелин, Бели брег, Содерце који се простире на 4 километра, где су ангажовани сви субјекти спашавања и збрињавања. На пункту у Бунушеву је монтиран базен из ког би се узимала вода уколико би било потребе анжавовања хелихоптерских јединица. Ту је и пункт Црвеног крста због евакуације становништва, зато што пожар прети да угрози 32 стамбена објекта. Ради се пријемна тријажа где се припадници Црвеног крста упознају са степеном повреде, разговарају са угроженим становништвом које је у паници. Ту су и екипе Хитне помоћи за евентуално збрињавање теже повређених становника. Оно што је битно је да се кроз овај приказ увежбава ситуација“, рекао је Миленковић.

Миленковић је подсетио на пожар који се десио пре пар година, а који је озбиљно угрозио становништво у насељу Бунушевац.

“Ово јесте сада симулација, али смо на овом терену имали реално стање 29.октобра 2019. године када је пожаром било обухваћено 13. километара квадратних неприступачне шуме према админситративној линији са Кововом и Метохијом и тада смо заиста имали реалне потребе и реалну ситуацију, где је била ангажована хеликоптерска јединица и где су били ангажовани припадници Сектора за ванредне ситуације и из Ниша, Краљева, Лесковца који су тада дошли у помоћ“, рекао је командант врањског Штаба за ванрдне ситуације.

У данашњој акцији је, на територији града, било ангажовано 140 припадника Сектора за ванредне ситуације и 35 возила.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 05 новембар 2021 14:12

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter