Предео изузетних одлика: Река Пчиња и планина Козјак

Река Пчиња је један од бисера на огрлици који чини да предео Прохора има статус изузетних одлика. Ипак, највећа природна вредност у заштићеном природном добру “Долина Пчиње” је шумски комплекс планине Козјак. Ово подручје под шумом обухвата преко половине заштићеног простора.

У пределу изузетних одлика река Пчиња кривуда између планина Козјак и Старац са током у од 12,8 километара. Плени својом лепотом, клисурастим деловима и меандрима. Иако по количини воде представља једну од најсиромашнијих притока Вардара, убраја се у најчистије реке Србије. На каменитим литицама и обалама буја биљни и животињски свет благодарећи утицају егејске климе. Крај ове реке одвајкада битишу села и мештани. Пре више деценија овде је за потребе снабдевања струјом манастира изграђена мини хидроелектрана. Међутим, сам објекат угрожава еко систем реке Пчиње. Да зло буде веће, планирана је изградња 30 малих хидроелектрана на територији општине Трговиште.

Очување и унапређивање реке је веома отежано, јер се највећи број загађивача налази узводно од подручја које се налази под заштитом. То прети уништењу природе, насеља, културног и научног наслеђа, као и туристичког потенцијала. Због тога Епархија врањска као управљач предела планира проширење граница заштићеног природног добра на простор реке Пчиње код Просечника, односно Вражијег камена. На пчињску долину одавно су бацили око љубитељи одмора у природи.

Доминантан природни ресурс је планина Козјак, која се протеже уз границу Србије и Северне Македоније. Има црног јасена, црвене клеке, мечје леске и многих других заштићених врста.

Козјак је станиште бројних биљних и животињских врста чије очување је задатак број један. Бројне шумске заједнице су веома специфичне и ретке, па је неопходно очувати их у аутентичном стању. Тако се посредно штите станишта бројних других врста.

Ливаде и шуме на планини Козјак и у долини Пчиње су ризница лековитог биља, дивљег воћа и других шумских плодова и гљива. Иако је подручје заштићено, опасности од штета стално вребају највише од човека. Шумски див у долини Пчиње био је највећи разлог да се цело подручје, као непроцењиво богатство, стави под заштиту. Да остане генерацијама за сва времена.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 12 новембар 2021 13:23

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Усвојен Нацрт модернизације јавне расвете на стотој седници Већа - Радио Телевизија Врање https://t.co/PnEJnT80zt v… https://t.co/1wWfuKkquM
Подршка младима - Данас је Међународни дан младих - Радио Телевизија Врање https://t.co/mNWjguAfXZ via… https://t.co/72ywGZsjbP
Заменица градоначелника: Упутство Министарства просвете јасно - Радио Телевизија Врање https://t.co/DRjXdnx0Ma via… https://t.co/oEh4Pmrzsk
Follow RTV Vranje on Twitter