Штрајк у катастру

Запослени у служби за катастар непокретности у Врању од јуче су потпуно обуставили рад. Одлуку о штрајку донео је Републички геодетски завод због умањења зарада за октобар, просечно 30 одсто. Штрајкачи у 120 катастара у Србији траже да им буде исплаћиван досадашњи износ зарада, да се реши статус Завода и дефинише број лица која могу бити ангажована по основу уговора о делу. Из штрајкачког одбора на нивоу Републике најављено је да ће штрајк трајати до испуњења захтева.

Новим Законом о буџету запослени у катастру остали су без дела зарада, који су обезбеђивали из сопствених прихода по основу накнаде за геодетске услуге. Због тога су 19. октобра синдикати у Републичком геодетском заводу донели одлуку о потпуној обустави рада.

Највише ће изгубити запослени са средњом стручном спремом ,око 10 хиљада динара, те ће уместо 37 хиљада примати 27 хиљада динара. Са вишом школом, уместо 40, 30 хиљада, док ће са факултетским образовањем остати без 5 хиљада динара на месечном нивоу.

У катастру у Врању не раде, изузев у ургентним случајевима, када се ради о истеку рокова, чиме би, као странка, могао да изгуби неко право. Иако су добили одлуку Републичког геодетског завода о обавези испуњавања минимума процеса рада, о томе да ли ће је поштовати одлучиваће врх штрајкачког одбора у Београду. У току дана најављен је састанак са ресорним министром Велимиром Илићем.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 23 октобар 2012 14:51

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter