Таблет рачунари за ученике школе Вуле Антић, на Светски дан особа са инвалидитетом Истакнут

Ове године Светски дан особа са инвалидитетом за школу Вуле Антић у Врању има историјски значај. Школа је добила 39 таблет-рачунара, ЦНЦ машину за резбарење, комплетан алат и полупрофесионалну машину за шивење. Школу похађа више од 80 ученика, а таблет је сада добила скоро половина.

"Научила сам да свирам и да певам. Лако је. Нисам имала до сада таблет. Срећна сам", каже Селма.

Ово је само један од 39 таблета, коме се деца много радују, нарочито у доба пандемије. Добили су и машину за резбарење и неки од њих већ су савладали рад на њој. Упоредо ради и шиваћа радионица, а стићи ће и полупрофесионална машина за шивење. Циљ је да се деца оспособе за рад, како би по завршетку школовања могла да се запосле.

 

"Ово много значи за нашу школу. Ми смо имали само два таблета. Сада је много боље. Са овом машином можемо да пружимо услуге и трећим лицима. Добићемо полупрофесионалну машину за шивење, оне које имамо су 30 година старе и стално се кваре", каже Небојша Цветковић, директор школе.

"Ми смо конкурисали да би обезбедили све што треба школи. Желимо да се деца ромске националности што боље усаврше", каже Срђан Трајковић, председник Удружења особа са параплегијом.

 "Користим прилику да позовем све суграђане и наше пријатеље и партнере, да када год им се пружи прилика подрже особе са инвалидитетом на који год начин, као што то чини локална самоуправаа, пре свега финансирањем и суфинансирањем пројекат Удружења особа са инвалидитетом",  каже Зорица Јовић, заменица градоначелника.

"Не смемо да станемо са овим. Морамо да будемо и активнији и транспарентнији када су у питању особе са инвалидидтетом. У периоду ковида много је било тешко здравим људима, а како је тек било особама са инвалидидтетом. Сви ми, и појединци и град и држава треба да пружимо већу подршку свим особама са инвалидитетом", каже већница Данијела Милосављевић.

Као и сваке године и ове су ученици и наставници школе организовали посебну радионицу – играоницу. Они су данас правили украсе од теста за новогодишњу јелку.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Сумња се да је у пожару у Радовници страдала старица - Радио Телевизија Врање https://t.co/hOHcbFEv9h via… https://t.co/xiKQFVryxt
Стоиљковић: Повећан број екипа, ради се и преко радног времена - Радио Телевизија Врање https://t.co/jOMzP7ZSsk via… https://t.co/Q4tSE6WEXc
Promo - Zdravo živo domaćine, TV Vranje, danas u 17.05h https://t.co/Yi3j2SgT7O
Follow RTV Vranje on Twitter