Исплата 20 евра почиње сутра

Сутра почиње исплата 20 евра државне помоћи. Помоћ ће прво бити уплаћена пензионерима, корисницима социјалне заштите и особама које издржавају казне 7. децембра, док ће 8. и 9. децембра 20 евра добити остали грађани.

За ову новчану помоћ нису морали да се пријаве грађани који су се у мају пријавили за помоћ од 30 плус 30 евра, а која је до сада исплаћена. За 20 евра помоћи нису морали да се пријављују ни пензионери, нити корисници социјалне помоћи. Сви остали пунолетни држављани Србије могли су да се пријаве до 30 новембра.

Нових 20 евра биће исплаћено на наменске рачуне грађана у банкама које су пријавили у пријави, а у случају најстаријих, на рачуне на које примају и пензију.

Наменски рачуни грађана по подизању новца биће аутоматски угашени.

Грађани који су у међувремену променили банку, могу очекивати уплату на "стари" наменски рачун у банци на који им је и раније била уплаћивана државна помоћ.

‘’Осам милијарди евра смо укупно уложили да помогнемо нашој привреди, да помогнемо грађанима Србије. Свако обећање које смо дали исплатили смо и испунили смо и у дан и у динар. Зато имамо планирану и пројектовану стопу раста од преко седам одсто за ову годину, а с друге стране смо сачували макроекономску стабилност,’’ навео је недавно министар Синипа Мали у саопштењу.

"У доба кризе држава се показала, реаговала, показала да је озбиљна, да је стабилна и ми смо нашу привреду спасли", додао је Мали и казао да је макроекономска стабилност највећа помоћ привреди.

Са овом исплатом завршава се трећи круг исплате помоћи грађанима, али од јануара нову новчану помоћ и повишице треба да очекују и пензионери и запослени у јавном сектору.

Запослени у здравству, војсци и социјалним службама добиће повећање од око осам одсто, а остали око седам процената што је у просеку око 7,3 одсто. То повећање требало би да ступи на снагу од јануаара наредне године, а обухватало би све запослене у јавном сектору, њих око пола милиона.

Примера ради, ако медицинска сестра у овој години има плату од око 50.000 динара, у наредној би са повећањем од осам посто она била већа за 4.000 динара. Они који зарађују 60.000 динара у здравству или војсци истовремено би могли да рачунају на додатних 4.800 динара у наредној години.

С друге стране, запослени у просвети који у просеку зарађују по око 60.000 динара могу да рачунају на повишицу од око 4.200 динара.

Пензионерима је обећана једнократна новчана помоћ од 20.000 динара и она ће бити исплаћена у фебруару. Пензионери треба да очеују и линерану повишицу од 5 одсто и то повећање би требало да ступи на снагу од јануара.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Усвојен Нацрт модернизације јавне расвете на стотој седници Већа - Радио Телевизија Врање https://t.co/PnEJnT80zt v… https://t.co/1wWfuKkquM
Подршка младима - Данас је Међународни дан младих - Радио Телевизија Врање https://t.co/mNWjguAfXZ via… https://t.co/72ywGZsjbP
Заменица градоначелника: Упутство Министарства просвете јасно - Радио Телевизија Врање https://t.co/DRjXdnx0Ma via… https://t.co/oEh4Pmrzsk
Follow RTV Vranje on Twitter