Одштампајте ову страницу

Данас је Бадњи дан

Верници који Божић славе по јулијанском календару данас прослављају Бадњи дан и Бадње вече. То је дан који предходи Божићу, најрадоснијем хришћанском празнику.

Прослава Бадњег дана, односно Бадње вечери, у српском народу има велики значај.

На Бадњи дан православци одлазе у шуму по храстово дрво, бадњак, које се увече пали на кућном огњишту, као симбол светлости и топлоте која греје и зближава укућане. Ово мла­до др­во, обич­но хра­сто­во, сим­бо­ли­ше Хри­ста и ње­гов ула­зак у свет. Ло­же­ње бад­ња­ка пред­ста­вља то­пли­ну Хри­сто­ве љу­ба­ви. Бад­њак је под­се­ћа­ње на др­во ко­је су па­стири до­не­ли у пе­ћи­ну и ко­је је пра­вед­ни Јо­сиф за­ло­жио ка­ко би се тек ро­ђе­ни Бо­го­мла­де­нац за­гре-јао у хлад­ној пе­ћи­ни. Бадњак је символ новог живота и наде. Има још јед­но ту­ма­че­ње: бад­њак је на­го­ве­штај Хри­сто­вог стра­да­ња и ње­го­вог Кр­ста.

Стари је обичај да се патос куће посипа сламом како би се дочарала пећина у Витлејему у којој се, по предању, родио Христ. Божић је породични празник и слави се у кући. Сматра се да би тог дана сви који су током године били у свађи, требало да се помире и опросте увреде.

За Бадње вече домаћице припремају посну трпезу јер Божићу претходи шестонедељни пост који се завршава причешћем у цркви на дан Христовог рођења.

У православним црквама се служи Света литургија па ће тако бити и у Саборном храму Свете тројице у Врању.

Божић је празник целе породице и зато се очекује да она током празничних дана буде на окупу.

Обичај налаже да укућани првог госта на Божић, положајника, дарују поклонима и госте најбоље што могу, јер он симболизује божанство.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Сродни чланци