Зимске гуме обавезне на снегу

Ступио је на снагу правилник по коме возачи морају на свом возилу да имају све четири зимске гуме. Иако је у први мах изазвао забуну, врло брзо смо добили тумачење по коме су четири зимске гуме обавезне само ако на коловозу има снега, леда или поледице.

Од јуче у ауто кућама и вулканизерским радњама широм Србије много је више после него иначе. Чак је и до 50 посто повећан број оних који долазе да на свом четвороточкашу летње гуме замене зимским. Као и на сваку другу, и на ову новину возачи различито реагују.

Две године је возачима било дозвољено да имају само по два зимска пнеуматика. Од сада ће ипак морати да поштују закон и да поседују четири зимске гуме, у случају да временски услови то захтевају. У супротном, ризикују да плате казну ако их заустави саобраћајна полиција.

Без обзира на то да ли ћете се као возач одлучити да зимске гуме набавите из разлога личне безбедности или из страха да не платите казну која није мала, зимске гуме свакако имају својих предности. Посебно у екстремно хладним условима јер су њихове карактеристике битно другачије.

Иначе, цене зимских пнеуматика крећу се од 4 500 до 17 500 динара у зависности од димензија и произвођача.

Дакле, уколико су временски услови такви да на коловозу има снега, леда или поледице, возачи ће морати да имају на возилу све 4 зимске гуме.Овај правилник важиће до 1. априла.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 02 новембар 2012 12:29

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter