Ко ће узети ратне дневнице?

Исплате ратних дневница резервистима неће бити скоро, јер се држава Србија жалила на пресуду суда у Стразбуру. Овај суд треба у року од шест месеци да донесе другостепену пресуду, па тек тада уколико потврди првостепену наша држава ће дати рок за прикупљање потребне документације. Иако неки сматрају да самим тим што су били мобилисани остварују то право, адвокати кажу да, ако нису тужили, неће ни добити ратне дневнице. О овоме ће бити речи и вечерас у емисији ''Око југа'' која је на нашем програму у 20 сати.

Криза  чини своје па резервисти и даље свакодневно долазе у борачку организацију како би сазнали да ли ће остварити своје право јер, кажу, није било лако.

У борачкој организацији истичу да се држава Србија жалила и да су рокови за појединачне тужбе истекли, односно случајеви су застарели.

Неколико врањских адвоката сматра да они који за ратне дневнице никада нису тужили пред домаћим судовима, неће имати право ни након другостепене пресуде суда у Стразбуру на исплату. Проширено дејство се, кажу, односи само на оне који су тужили. Други пак тврде је ово само делимично тачно и истичу да је Суд у Стразбуру наложио држави Србији и да након другостепене пресуде донесе акт којим би на јединствени начин регулисала ово питање за све оне који нису наплатили. Какав ће то акт бити знаће се тек након завршетка поступка око нишких резервиста, а разне су могућности: од паушалних, преко линеарних исплата, до обвезница.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 06 новембар 2012 13:52

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вирус корона потврђен код 69 особа - Радио Телевизија Врање https://t.co/zMqjCt5YFk via @tripplesworld
За пример: Леонора и Анђела Ристић, ученице ОШ ''Светозар Марковић'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/Xva7tzIA0y via @tripplesworld
Нови пакет државне помоћи малим и средњим предузећима - Радио Телевизија Врање https://t.co/EBipPEkgZa via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter