Комуналци најављују штрајк и протесте

Штетан је ''Закон о утврђивању максималне зараде у јавном сектору'' тврде синдикати запослених у комунално – стамбеној делатности и Независности. Они сматрају да се на овај начин умањују зараде најниже плаћеним радницима у јавно комуналним предузећима. Због тога ће организовати штрајк и протесте.

Ову оцену дала су два синдиката у свом саопштењу за јавност, где наводе и да је тим поводом јуче испред владе организована јавна седница Републичког одбора Синдиката запослених у комунално стамбеној делатности Србије.

Све је почело доношењем закона о утврђивању максималне зараде у јавном сектору. Запослени у овом сектору обратили су се захтевом председнику владе да буду изузети из примене закона. Истог дана издали су саопштење у коме су навели да ће влада у најкраћем року пронаћи решење, усвојити акт и заштити раднике са ниским примањима и они неће бити оштећени. Уместо усвајања акта како се каже у саопштењу Влада је донела ''Уредбу о критеријумима и мерилима за утврђивање конкурентности у јавном сектору,'' у којој кажу нема ни речи о заштити радника у комуналним предузећима са ниским примањима. Уредба је нејасна, непрецизна и контрадикторна тврде синдикати, омогућава селективну примену закона и супротна је прокламованом циљу ограничавања највиших зарада у јавном сектору.

Они сматрају да је Влада дала себи за право да се супростави уставу, закону о буџетском систему, о раду, колективним уговорима и својим уредбама умањује зараде најниже плаћеним радницима у јавно комуналним предузећима који нису корисници буџета.

Због свега  тога  организоваће обуставе рада и протесте. Први штрајк упозорења у трајању од сат времена заказан је за прекосутра у петак у 12 сати, а 16. новембра биће велика протестна шетња у Београду у пет до 12.  Уколико нема резултата 26. новембра запослени у свим јавно комуналним предузећима Србије ступиће у генерални штрајк, стоји у саопштењу два синдиката. Истовремено обратиће се за помоћ и међународним институцијама и организацијама.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 07 новембар 2012 12:14

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ухапшен због крађе новца у пољопривредној апотеци - Радио Телевизија Врање https://t.co/Eyd6PkQ84U via… https://t.co/Cr8quXvslN
Осумњиченом за пресретање аутомобила код Превалца 30 дана притвора - Радио Телевизија Врање https://t.co/7e1tO7Ojdc… https://t.co/HiU0nUsHGh
У току санација речних корита и мостова у поплављеним подручјима - Радио Телевизија Врање https://t.co/xIQaV69Lz6 v… https://t.co/XWljtYqiBv
Follow RTV Vranje on Twitter