Повећан број пријава за насиље у породици

Велики број пријава за насиље у породици стиже у Центар за социјални рад у Врању. У односу на период од пре пет година десетоструко је повећано пријављивање оваквих случајева. Насилници су из свих слојева, највише их је са средњом школом, али има и високошколаца, чуло се на отвореном дану СПС-а. Овој теми био је посвећен и округли сто у Врању, на коме је било речи и о изградњи сигурне куће.

Преко 120 пријава годишње за насиље повлачи за собом питање колико је остало непријављених случајева. Врло брзо о томе ће бити речи и на Градском већу, најавио је Бранимир Стојанчић, секретар ИО ГО СПС.

Генеза је дубока и чак и традиција има своје место у целој причи, јер је тешко на југу Србије применити ригидне оксфордске методе, рекао је директор Центра за социјални рад Перица Милосављевић. Од чак 120 пријава годишње, само се 14 процесуира.

Решење овог проблема, макар привремено, надлежни виде у изградњи сигурних кућа, о чему је било речи на округлом столу ''Улога сигурне куће у помоћи и збрињавању жртава насиља у породици''.

Врање је већ требало да има сигурну кућу, рекла је Весна Станојевић, координаторка сигурне куће Београда, јер је насиље у породици велики друштвени проблем.

У Београду постоје три сигурне куће у којима су повремено збринуте жртве насиља из унутрашњости Србије. Иако у Нишу постоји сигурна кућа, на југу Србије нема ниједне. Изградња сигурне куће у Врању значила би много за југ земље.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 13 новембар 2012 16:41

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уз поштовање мера и вакцинацију до лета можемо очекивати повољнију епидемиолошку ситуацију - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5QqymR2m62
У саобраћајној несрећи у Бујановцу једна особа изгубила живот - Радио Телевизија Врање https://t.co/P8xEKvNZH9 via… https://t.co/YgN8djI8U4
Доделом специјалних признања завршена ''Светосавска недеља'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/mDm3hPfCCd via… https://t.co/qpfuKJeTxo
Follow RTV Vranje on Twitter