Акција: На матуру без аутомобила

Акција „На матуру без аутомобула“ данас је спроведена у средњим школама на територији града.

Агенција за безбедност саобраћаја и Савет за безбедност саобраћаја локалне самоуправе, у сарадњи са Полицијском упарвом, укључили су матуранте у симулацију, где су кроз наочаре које показују одређени број промила алкохола покушавали да изврше одређене радње у такозваном алкохолисаном стању. Циљ је да се матурантима укаже на то шта се дешава у мозгу ако пијеш алкохолно пиће и нарочито да не седају за волан уколико и попију коју чашицу на прослави матуре.

„Циљ нам је да те вечери крену на прославу без аутомобила, зато што вожња и алкохол не иду заједно. Прослава матуре не пролази без алкохола и врло често се тада дешавају саобраћајне несреће и не желимо да нашим матурантима та прослава остане у ружном сећању“, истиче председник Скупштине Дејан Тричковић.

 Две основне ствари се губе када се вози под дејством алкохола, прецизност и стабилност напомиње Ивица Ристић, члан Савета за безбедност саобраћаја.

„Са већим количинама алкохола апсолутно не могу контролисати своје покрете. Видно поље је под дејством алкохола сужено, концентрација, опажање опада док време реаговања расте. Што су све негативни ефекти алкохола. Алкохол и вожња не иду заједно“, каже Ристић.

Баналне радње, као што су сипање воде у чашу, ходање по правој линији, хватање лоптице, поздрављање и слично, учесници акције нису успели да спроведу са специјализиваним наочарама.

„Када се ставе те наочаре, виде се све дупло. Ја сам видела десет мојих руку и било ми је баш незгодно и тешко. Вежбу са лоптицама нисмо могле да урадимо, зато што нисмо могле да ухватимо лоптице, просто није било могуће„, каже матуранткиња Јована Јовановић.

„Ова симулација је добра да покаже младима да је алкохол штетан и да може да доведе до многих саобраћајних и осталих незгода“, каже Марко Дејковић, матурант.

 

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 24 мај 2022 12:49

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Први излазак након короне за кориснике Прихватилишта - Радио Телевизија Врање https://t.co/OV8ev7TBhR via… https://t.co/xirYtGEPbl
Бреме савременог новинарства - Радио Телевизија Врање https://t.co/h3uWqDQbOB via @tripplesworld https://t.co/ZJVB8CwQqg
Скупштина поставила Градског правобраниоца и два заменика - Радио Телевизија Врање https://t.co/KwVHxMXIpZ via… https://t.co/L6uD9Inzbp
Follow RTV Vranje on Twitter