Расписани јавни позиви за побољшање енергетске ефикасности Истакнут

Два јавна позива које је расписао град су у току. Јавни позив за уградњу соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе траје до 6. јуна.

Такође и јавни позив за привредне субјекте који ће изводити радове на објектима за побошање енергетске ефикасности и траје до 31. маја. Тек након избора извођача радова уследиће позив за грађане.

"Грађани су чекали нови јавни позив, али њему претходни јавни позив за привредне субјекте. Сада морамо да изабаремо фирме које ће се бавити извођењем радова на објектима наших суграђана. Јавни позив за учешће привредних субјеката у спровођењу мера енергетске ефикасности је расписан до 31. маја,за седам мера", каже Данијела Бандовић енергетска менаџерка града.

Након тога уследиће избор извођача, па тек онда расписивање новог јавног позива за грађане за столарију и за све оно што је било у прошлој години. Таква је процедура, јер је листа извођача део конкурсне документације грађана, када се пријављују. Прошле године је санирано 62 домаћинства. У току је још један јавни позив и он је за грађане, а траје до 6. јуна.

"Следећи јавни позив је оно што је врло интересантно, што је ново, тиче се суфинансирања мера енерегетске санације породичне куће, путем уградње соларних панела за производњу електричене енергије за соспствене потребе. Град и Управа за подстицање и унапређење енергетске ефикасности ће суфинансирати ову меру. Тако ће се грађанима суфинансирати набавка соларних панела са свом пратећом опремом, иневертор, двосмерно бројило које ће мерити струју која је предата у мрежу и струју која је искоришћена од стране грађана, сву опрему, као и израду неопходних извештаја које ће урадити привредни субјекти, који су већ изабрани, објашњава Бандовић.

Ове године  је четири пута већи износ за ове намене, тако да ће већи број домаћинстава бити у прилици да на неки начин санирара своје објекте или буде и само произвођач електричне енергије. Суфинансирају држава и град 50 посто и грађани другу половину потребних средстава.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 26 мај 2022 21:15

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter