Оштећене иконе биће рестауриране без последица Истакнут

На санацији  икона у храму Свете Тројице у Врању, које су недавно  непознате особе  оштетиле  наношењем црвене боје, већ ради екипа рестауратора и конзерватора републичког Завода за заштиту споменика културе. Процењује се да, на срећу, неће бити значајнијих последица  по иконе и иконостас.

Порекло и састав боје које су вандали  нанели на иконе за сада није познат, али  се ова боја успешно може уклонити.  То је процена стручњака који раде на санацији.

"Конзерватор рестауратор Стојанка Самарџић из републичког Завода за заштиту споменика културе  оцењује да ће без значајнијих последица биће санирана оштећења на иконама у храму Свете Тројице у Врању.  Боја коју су вандали нанели на иконе биће уклоњена . На томе се већ ради. Једино хемијском  анализом може да се утврди о каквој боји се ради".

Рестаурација и конзервација икона биће изведена у два маха. Комплетан  иконостас, као и самостојеће иконе, рестауриране су  пре двадесетак година, тако да ће сада стручњаци искористити прилику да уклоне нанету боју али и среде остала оштећења настала у међувремену.

Самарџићева подсећа  да је иконостас у храму Свете Тројице веома вредан и да је тада, након рестаурације, био изложен у Српској академији наука и уметности у Београду, као и на Сорбони у Паризу.

У неким храмовима  су,  ради заштите икона, испред њих постављени провидни панои  висине од два метра.  

Иначе, починиоци овог недела у храму Свете Тројице у Врању  још увек нису  пронађени.  

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 08 јун 2022 16:16

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Министар Стефановић наградио Врањанца, војног полицајца Пенићa - Радио Телевизија Врање https://t.co/O7MUEJXpA6 via… https://t.co/Z2TUmTkedy
У сусрет Дану младих – Будимо солидарни - Радио Телевизија Врање https://t.co/c2Ey6b38nE via @tripplesworld https://t.co/gvrDoHSIUL
И даље расте број ковид позитивних у округу - Радио Телевизија Врање https://t.co/13c47GInsy via @tripplesworld https://t.co/i9mcbBv9D8
Follow RTV Vranje on Twitter