Одштампајте ову страницу

Славске припреме приводе се крају

By РТВ новембар 20, 2012 0

Припреме за славу Свети Араханђел Михаило приводе се крају и као и сваке године уз поприличну потрошњу. Иако православни обичају налажу шта је неопходно за славу претеривања има, а не ретко најважније се заборави.

Икона, свећа, колач, жито и вино су по православном обичају довољни и Богу и светитељу. Према гужвама које у граду владају у славске дане рекло би се људима то није довољно, а често и забораве оно што је најважније.

Крсна слава је идентификација породице, духовних вредности и молитве, а не питање престижа. Иконе су симбол вере и духовности и у последње време добијају на значају.

И кажу обичаји довољно је прославити славу у кругу породице, све остало уз много гостију убраја се у гозбу, која је у дане поста незамислива без рибе, али чак и ту је потребно уздржавање. Тога има, кажу трговци, али пре свега из финансијских разлога.

Слава је изнад свега духовни доживљај, прилика да се угоди светитељу, проведе време у пријатном разговору и да се окупи породица. Старији памте и да се на славе ишло без поклона.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 20 новембар 2012 14:49