Дачић позвао Албанце да уклоне споменик ОВПМБ из центра Прешева

Постављање споменика такозваној Ослободилачкој војсци Прешева, Бујановца и Медвеђе у центру Прешева може да има далекосежне последице. Тај поступак доводи у питање територијални интегритет и суверенитет Србије и не доприноси безбедном животу свих грађана, истиче се у првим реаговањима. Координационо тело ће тражити разјашњење овог догађаја и учинити све да закони државе буду поштовани. Премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић је позвао Албанце да из центра Прешева уклоне споменик погинулим припадницима такозване ОВПБМ.

Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа саопштава да није било обавештено од представника општине Прешево о изградњи и постављању споменика такозваној ОВПБМ у центру града. Према његовим сазнањима, споменик је подигнут у преподневним часовима 16. новембра. Затим је тим поводом одржан непријављен скуп. За изградњу споменика, према важећем Закону о планирању и изградњи, надлежна је локална самоуправа - општина.

Уставом Републике Србије и другим важећим законима забрањено је и кажњиво свако поступање које може изазвати и подстаћи расну, националну, верску или друге мржње и нетрпељивости. Координационо тело за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, саопштава да ће иницирати разјашњење овог догађаја и учинити све да закони наше земље буду поштовани и обaвезујући за све грађане.

Постављање оваквог споменика доводи у питање територијални интегритет и суверенитет Србије и не доприноси безбедном животу свих грађана, истиче се у првим реаговањима. Због чега.

Завод за заштиту споменика културе у Нишу био је укључен у праћење радова на реконструкцији централног трга у Прешеву.

Премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић је рекао да постављање спомен - плоче припадницима некадашње Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе у центру Прешева представља непотребну провокацију, на коју држава мора да реагује, и поручио да ће Србија "политику водити главом" и то политику која има позитивне ефекте. Дачић је позвао Албанце да из центра Прешева уклоне споменик погинулим припадницима такозване ОВПБМ.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 22 новембар 2012 16:17

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter