Одржан округли сто на тему лажних азиланата

“Предлог мера и радње у вези смањења броја лажних азиланата ромске националности из Републике Србије који траже азил у земљама Европске уније”, тема је округлог стола одржаног у Врању. Поред Владе Србије и Националног савета ромске националне мањине Србије, организатор скупа је и Пчињски управни округ.

“Азил за земље Европске уније поред припадника ромске националне мањине неретко траже и припадници бугарске националности, као и Срби”, рекао је представник Владе Србије, државни секретар Министарства рада и социјалне политике, Негован Станковић.

“Тражење азила је само последица економске ситуације у земљи. Проблем треба тражити у узроцима” рекао је Будимир Михајловић председник Пчињског управног Округа.

У Србији је регистровано близу 110 хиљада Рома, али се сматра да их има oко 500 хиљада, јер они најугроженији нису учествовали у попису. И поред тога што траже азил за земље Европске уније, нема бојазни за увођење безвизног режима, речи су Ненада Васића, председника Извршног одбора Националног Савеза Ромске националне мањине Србије.

Значајну улогу у примени и изналажењу решавања проблема лажних азиланата Ромске националне мањине има и Министарство унутрашњих послова Србије, рекао је изасланик премијера и министра полиције Ивице Дачића, генерал полиције Бранислав Митровић.

Учествовао је и Ненад Таировић, председник ромског Националног савеза за Пчињски и Јабланички округ, као и представници Управе граничне полиције Министарства унутрашњих послова Србије, представници ОЕБС-а, амбасаде Швајцарске, 13 општина и ромске националне мањине и Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђа.  Закључци са  Округлог стола у Врању биће достављени кабинету председника Владе Србије, Ивице Дачића.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 23 новембар 2012 16:33

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter