У порасту насиље над женама

Насиље над женама у Србији из године у годину је у порасту. Чак 25 жена убијено је у породичном насиљу ове године, показују подаци објављени поводом Светског дана елиминације насиља над женама. Ипак, охрабрује чињеница да злостављане жене сада отвореније говоре о својим проблемима, спремне да потраже помоћ у надлежним институцијама.

 

У Центру за развој локалних услуга социјалне заштите у Врању од почетка године било је збринуто 30 жена и 21 дете. Њих 16 вратило се насилнику. Тренутно у овој установи борави 10 жена са 6-оро деце који су потражили помоћ због насиља у породици.

На појаву породичног насиља које се у већини случајева испољава према женама утичу многи фактори. Лош животни стандард, недостатак новца, незапосленост, а неретко и финансијска зависност од насилника, главни су разлози за  дискриминацију жена и њихово злостављање. У решавање тог проблема укључила се држава изградњом сигурних кућа, а део надлежности имају и локалне самоуправе. Тако је недавно у Врању Скупштина града основала Савет за родну равноправност.

О помоћи женама и деци, жртвама насиља, разговарало се и на округлом столу у Врању. Бојана Величков, заменица градоначелника изјавила је  том приликом да ће на пролеће у Врању почети изградња сигурне куће која ће бити намењена збрињавању и помоћи жртвама насиља у Пчињском округу.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 26 новембар 2012 16:04

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уручене омладинске картице - Радио Телевизија Врање https://t.co/EXtXqKh00W via @tripplesworld https://t.co/7BMpIg0PYU
Цена хлеба ограничена на 53,5 динара, привремено забрањен извоз пелета - Радио Телевизија Врање… https://t.co/QsjdCJ1BGh
Постхумно објављена драма „Газда Глигор“ Душана Ђорђевића - Радио Телевизија Врање https://t.co/4fLR3cOHBD via… https://t.co/xGqLDKqBeX
Follow RTV Vranje on Twitter