Врањанци и даље највише бирају Грчку као дестинацију за одмор

Сезона одмора је у јеку, а иако су цене у туристичким местима углавном више у односу на претходне године, наши суграђани не доводе у питање одлазак на море, посебно они који пар година због короне нису напуштали земљу. Међу Врањанцима и даље је најактуелнија Грчка

Истраживали смо да ли наши суграђани радије бирају Грчку, Албанију, Црну Гору, Бугарску или неку другу туристичку дестинацију за летовање. Обишли смо туристичке агенције и разговарали са Врањанцима, а закључак је исти.

''Међу врањским туристима и даље је најактуелнија дестинација Грчка. Иако су цене више, иако је поскупело и гориво, Врањанци се најчешће одлучују да у Грчку оду сопственим превозом.''

Да ли је то ствар навике, праксе или нечег трећег, индивидуално је, али иако је последњих година на туристичкој мапи експанзију доживела и албанска регија, ипак је више оних који одлазе на добро проверене локације.

''Одавно није ни Бугарска, ни Турска, ни Црна Гора, само Грчка, искључиво Грчка,'' каже наш суграђанин и додаје да иде својим аутомобилом и да цене горива ове сезоне неће променити ту праксу.

''У Грчкој ми је најбоље море, тако да тамо идем увек,'' одлучна је наша суграђанка.

''Грчка, лепше плаже, па и провод,'' каже млад саговорник.

Ове године цене су нешто више у односу на претходне, мада та разлика није значајна. Апартмани ће у шпицу одмора бити скупљи за неких пет процената. Није драстично поскупела ни ванпансионска потрошња у Црној Гори и Грчкој.

''Питала сам за цене, али кажу да није нека разлика посебна,'' каже наша суграђанка.

''Нисам се много бавила ценама, више су то моји родитељи, али кажу да нема велике разлике у односу на претходне године,'' додаје млада саговорница.

У локалним туристичким агенцијама кажу да је и даље најтраженија Олимпијска регија у Грчкој, као и Халкидики. Ценовници су углавном формирани још почетком године, тако да поскупљења готово да није ни било. Конкретније, ако изаберете десетодневни пансион са превозом у летовалишту Неа Врасна, то ће вас 21. августа коштати око 200 евра по особи, док је та цена 31. августа нижа за 50 евра.

Што се превоза тиче туристи се у јеку сезоне углавном одлучују за сопствени превоз, док у предсезони и при крају сезоне ипак бирају да путују аутобусом.

Нама је Грчка ближа, па претпостављамо да је то разлог што је она и најчешћи избор наших туриста. Ипак, глобална истраживања показују да су ове сезоне најисплативије Турска и Бугарска.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 28 јул 2022 14:35

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Највећи Сајам запошавања до сада у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/bXVkLwXZ0c via @tripplesworld https://t.co/jBlqdyzN9y
У Врању дозвољена ванпијачна продаја - Радио Телевизија Врање https://t.co/nGBE4PhWwb via @tripplesworld https://t.co/mp6BARhUud
У част чувеном Врањанцу: Научна конференција посвећена Ђорђу Тасићу - Радио Телевизија Врање… https://t.co/wGnQTPWop0
Follow RTV Vranje on Twitter