Центар за ванредне ситуације и у Врању

Републички штаб за ванредне ситуације којим је председавао премијер Ивица Дачић, донео је одлуку о издвајању додатног новца за превенцију поплава на водама првог реда – великим рекама, објавиле су Вечерње новости. Због све више елементарних катастрофа одлучено је да се поред националног центра за ванредне ситуације у Нишу формира још пет регионалних центара: у Зајечару, Ужицу, Лозници, Врању и Новом Саду.

 

Због све мањег буџета претходних 20 година за израду нових и поправку старих насипа и водоутврда, тај проблем се погоршавао, објаснио је Предраг Марић, начелник Сектора за ванредне ситуације на јучерашњем састанку. Како су пренеле Вечерње новости, на седници штаба је прихваћен и предлог измене закона којe се односе на санацију клизишта. Најављено је и да ће нова служба цивилне заштите  почети да ради наредне године. Биће то 700 обучених и опремљених људи у новим униформама. Марић је најавио и да ће у наредне четири године Србије добити Цивилну заштиту са 7.000 људи.

Иако је 21 одсто земљишта Србије подложно клизању и регистровано је 3.200 активних клизишта, из постојећих закона није јасно ко треба да их санира. Зато је усвојен предлог за измену закона којим ће се прецизно дефинисати ко је задужен за санацију клизишта. Разматран је и проблем система за јавно узбуњивање који је последњи пут обновљен 1985. године, па од 1.300 сирена ради око 900. Нонсенс је да у 21. веку систем није аутоматизован, рекао је Марић. Анализирано је и функционисање штабова за ванредне ситуације на свим нивоима. За нас је најбитнија новина да ће се поред националног центра за ванредне ситуације у Нишу, формирати још пет регионалних центара: у Зајечару, Ужицу, Лозници, Врању и Новом Саду.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 05 децембар 2012 14:31

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter