Поступак легализације је неуставан

Уставни суд Србије прогласио је неуставним одредбе Закона о планирању и изградњи које се односе на поступак легализације. У одлуци се наводи да је легализација у складу са Уставом, али да је споран начин на који закон предвиђа да се изврши.

Уставни суд Србије оценио је  да начин на који је уређен поступак легализације објеката Законом о планирању и изградњи, није у сагласности са Уставом. Законодавцу је оставио рок од шест месеци да исправи оспорене законске одредбе. Том одлуком Уставни суд је одбацио захтев за обуставу извршења појединачних аката и радњи предузетих на основу оспорених одредаба Закона, наводи се у саопштењу које је објављено на сајту суда.

Такође је прецизирано да је Уставни суд заузео став да легализација, сама по себи, није у супротности са Уставом, али начин на који је Законом уређена легализација није уставан. Уставни суд је због тога одложио објављивање те одлуке у "Службеном гласнику Републике Србије" за шест месеци од дана доношења, како би законодавцу пружио могућност да у том року поступак легализације уреди на начин који ће бити сагласан са Уставом. До тада урбанистичке службе морају да се придржавају постојећег закона, рекли су нам у Секретаријату за урбанизам и имовинско правне послове. На територији града Врања од 2010. године до сада решено је близу 600 захтева за легализацију објеката, од 3 хиљаде и 900 колико их је поднето.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 07 децембар 2012 13:08

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter