Заштитник грађана Саша Јанковић боравио у Бујановцу

Остваривање права грађана на локалном нивоу и медији и права грађана биле су теме округлог стола одржаног у Бујановцу, коме је присуствовао заштитник грађана Саша Јанковић. Били су ту и представници Програма за инклузивни развој локалне заједнице, представници општина са југа Србије и медија.

Скоро исти проблеми брину све грађане Србије, али је на југу веће сиромаштво и оптерећеност вишенационалним односима, каже заштитник Јанковић Од 456 притужби које су упутили грађани на 374 је окончан рад. Заштитник је дао 15 препорука и 23 мишљења, а од 12 се одустало.

Канцеларија заштитника грађана отворена је овде да би се што већи број права грађана остваривао на овим просторима, рекао је Николас Херкулес руководилац ПБИЛД програма.

Много људи ради на питањима инклузије, што доводи до добрих ствари овде на југу. Укључивање жена на последњим изборима са 32 посто је једно од права које се остварује. Циљ је да их буде 50 посто. Овде медији имају кључну улогу, јер се баве и трновитим питањима, као што су недостатак граничних прелаза и трговина људима, каже Херкулес.

Говорећи о улози медија и медијским слободама, заштитник грађана Саша Јанковић истакао је један негативан правац у српском новинарству.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић говорио је о негативном контексту мултиетничког новинарства и праву да национални савети оснивају медије.

Ипак преко 70 посто препорука заштитника грађана које су спроведене у земљи су и дело медија који прате рад заштитника.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 12 децембар 2012 14:59

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter