Одржана трибина «Имаш право да знаш»

Колико јавност користи могућности које јој пружа Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја. Ово питање било је у средишту пажње трибине, одржане у Врању, у оквиру кампање "Имаш право да знаш".

Информација од јавног значаја јесте информација којом располаже орган јавне власти, настала у раду или у вези са радом органа јавне власти, садржана у одређеном документу, а односи се на све оно о чему јавност има оправдан интерес да зна. Дефиниција веома јасна у Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја, а велике су и могућности које се пружају грађанима, новинарима и целој јавности. На адресу повереника за информације од јавног значаја стигло је чак 4.000 предлога за прекршајне поступке код министарстава.

На трибини, одржаној у Америчком кутку врањске библиотеке чуло се и то колико новинари у Врању користе оно што им закон пружа.

У слободном приступу информацијама од јавног значаја треба поштовати заштиту приватности и истражни поступак полиције и правосудних органа, поручено је на трибини.

На ову тему говориo je Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Увођење у војну евиденцију - Радио Телевизија Врање https://t.co/URRa9Ub1h9 via @tripplesworld
И код врањског послодавца утврђене неправилности у вези права трудница - Радио Телевизија Врање https://t.co/rXJkQJjvf6 via @tripplesworld
ПУ Врање: Кривична пријава за недозвољено држање оружја - Радио Телевизија Врање https://t.co/7Ud5ZQGFl5 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter