Одштампајте ову страницу

Данас је Свети Стефан

Трећи дан празника рођења Христовог, Божића, српска православна црква посветила је светом првомученику и архиђакону Стефану. Први је хришћанин који је страдао за Господа и зато се назива Првомучеником. У епархији врањској манастир у Горњем Жапском посвећен је архиђакону Стефану.

Мучеништво Светог Стефана потресно је описано на страницама Новог Завета. Последње речи светог архиђакона Стефана су биле: „Господе, не урачунај им грех овај". Сам пример мучеништва и беспоговорног страдања, архиђакон Стефан даје и данас свим хришћанима. Његов пример најбоље објашњавају речи да је „крв мученика семе Цркве".

Свети Стефан се назива и Архиђаконом, јер је био први од седам ђакона које су свети апостоли поставили на службу око помагања сиротињи у Јерусалиму. Свети првомученик и архиђакон Стефан био је припадник оног дела јеврејског народа који је живео у грчким областима и говорио грчким језиком. У сродству са апостолом Павлом, који у време Стефановог мучеништва још увек није спознао истину Христовог учења. Страдање светог Стефана збило се годину дана после силаска Духа Светога на апостоле, односно те године када се господ Исус Христос вазнео на небo. Први је хришћанин који је страдао за Господа и зато се назива Првомучеником. Мошти светог првомученика Стефана су пронађене близу Јерусалима 415. године. Данашњи празник је непокретан, обележен је црвеним словима и слава је многих породица.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 09 јануар 2013 13:20