Најављена легализација објеката

У Врању је без грађевинске дозволе подигнуто око четири хиљаде приватних стамбених објеката, а процењује се да их је знатно више. Многи власници нелегализованих објеката чекају доношење новог Закона, најављеног из надлежног министарства, којим ће легализација бити бесплатна, а упис у катастар непокретности коштаће стотину евра.

Светислав Илић и Тројан Стоилковић подигли су куће у Врању пре тридесетак година и, како тврде, одмах су их и легализовали. Сећају се да је грађевинска дозвола знатно коштала, али имају различито мишљење о најављеној бесплатној легализацији, уз 100 евра за упис у катастар непокретности.

Одсеку за урбанизам у Врању поднето је око четири хиљаде захтева за легализацију, односно издавање грађевинске дозволе. Број захтева се не повећава, јер власници нелегализованих кућа чекају нови Закон који би требало да буде усвојен до краја марта. Уколико буде усвојен, свих милион и 300 хиљада објеката у Србији који су бесправно саграђени, моћи ће да се упише у катастар непокретности. На тај начин ће бити подвучена црта и више неће бити дивље градње, процена је надлежних у министарству грађевина. Тим пре што ће грађевинска дозвола по новом Закону о планирању и изградњи у старту бити бесплатна. Трошкови за издавање употребне дозволе моћи ће да се измирују сукцесивно. Како је недавно изјавио ресорни министар Велимир Илић не би требало да страхују ни локалне самоуправе јер ће имати десетоструко веће приходе од пореза на имовину грађана, пошто ће сви плаћати по мало.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 22 јануар 2013 14:47

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Без жртава короне у Србији. Још 34 нова случаја вируса ковид 19 - Радио Телевизија Врање https://t.co/mdpUuOXkWo via @tripplesworld
Земља сува – овогодишњи приноси биће умањени - Радио Телевизија Врање https://t.co/Rr8Z9xj3cn via @tripplesworld
Глигоријевић: Круна нашег рада пројекат „Унапређење тржишне и пословне способности станара у оквиру инкубатора“ - Р… https://t.co/sY5xNT6NYj
Follow RTV Vranje on Twitter