Одштампајте ову страницу

135 година од ослобођења Врања од Турака

By РТВ јануар 24, 2013 315 0

Ове године навршило се 135 година од како је Врање ослобођено турске власти и на Берлинском конгресу одлучено да наш град уђе у састав независне српске државе. Овај значајан датум из наше историје који се слави као Дан града, биће обележен низом културних и спортских манифестација.

31.јануара 1878. године у град су ушле трупе Шумадијског корпуса којима је командовао генерал Јован Белимарковић, будући намесник Краља Александра. Тадашње становништво, које се након скоро пет векова ослободило турског ропства, са радошћу је дочекало српске војнике и слободу коју су донели.

Овај датум обележава се као Дан града од 2008. године. Одлуку о томе донела је локална Скупштина.Од тада се сваке године организују догађаји у част знаним и незнаним српским војницима који су дали своје животе за слободу Врања. Обележавање Дана града почеће сутра и прва три дана биће у знаку спортских активности. Планиран је хуманитарни куп у малом фудбалу, као и куп у скијању на Бесној Кобили и куп у стрељаштву. У понедељак, 28.јануара, биће саопштена имена најбољих аутора литерарних радова на тему ''Чика Мита мене пита: памтиш ли ме потомче ''. Дан касније планирани су изложба архивских докумената и предавање посвећено српско-турским ратовима. Тога дана, у уторак, биће одржан и избор најбољих у врањском спорту за прошлу годину. Седница Скупштине града на којој ће бити одлучено о именима овогодишњих лауреата за јавна признања ''31. јануар'' и додела награда најбољим радницима у јавном сектору су планиране за среду 30. јануар. Тада ће бити организован и програм под називом ''Град отвореног срца'' и деца из Предшколске установе и ученици основних и средњих школа постиће Градску управу и разговарати са руководством. Увече ће концерт у Спортској хали одржати Жељко Јоксимовић. На сам дан града, 31. јануара, биће уприличен пријем за припаднике 4. бригаде Копнене војске Србије и положени венци и цвеће крај споменика ослободиоцима од Турака, популарно названом Чика Мита.

Обележавање Дана града биће завршено свечаном академијом и доделом признања ''31.јануар'' у сали Дома Војске. Наступиће,поред других извођача и уметнички ансамбл Министарства одбране  ''Станислав Бинички'' под диригентском палицом Павла Медаковића.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 24 јануар 2013 12:26